Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Femeia trimisă de Vladimir Putin la Sofia îi cere să închidă Ambasada Rusiei în Bulgaria

Eleonora Mitrofanova

Ambasadoarea Rusiei în Bulgaria va cere Moscovei să își închidă ambasada din țara balcanică. Măsura vine după ce premierul demisionar Kiril Petkov a anunțat expulzarea a 70 de membri ai personalului diplomatic rus, din cauza unor probleme de spionaj.

Ambasadoarea Rusiei în Bulgaria a declarat vineri că va cere Moscovei să își închidă ambasada din țara balcanică, după ce apelul său către Sofia de a anula decizia de expulzare a 70 de membri ai personalului diplomatic rus a fost ignorat, scrie Reuters.

Într-o declarație adresată poporului bulgar, ambasadoarea Eleonora Mitrofanova a declarat că închiderea ambasadei ruse va duce inevitabil la închiderea și a ambasadei Bulgariei la Moscova.

Bulgaria, stat membru UE și NATO și cândva un aliat apropiat al Rusiei, a fost zguduită de tensiuni diplomatice în această săptămână, după ce premierul demisionar Kiril Petkov a anunțat expulzarea a 70 de membri ai personalului diplomatic rus, din cauza unor probleme de spionaj.

A fost cea mai amplă expulzare de diplomați ruși de către Sofia în ultimii ani și a redus la mai mult de jumătate dimensiunea prezenței diplomatice a Moscovei în Bulgaria.

Ambasadorul Rusiei, Eleonora Mitrofanova, a calificat expulzările drept un "pas ostil fără precedent” și joi a cerut Sofiei să revină asupra deciziei sale până vineri la prânz. În caz contrar, ea a declarat că va cere Moscovei să ia în considerare posibilitatea de a pune capăt cu totul prezenței diplomatice fizice a Rusiei în Bulgaria.

Petkov a respins ultimatumul.

"Din nefericire, apelul nostru către ministerul bulgar de externe a fost ignorat", a spus Mitrofanova, ambasadorul rus, într-o declarație.

"Intenționez să pun rapid problema închiderii ambasadei Rusiei în Bulgaria în fața conducerii țării mele, ceea ce va însemna în mod inevitabil închiderea misiunii diplomatice bulgare la Moscova", a scris ea.

Responsabilitatea pentru orice consecințe grave care vor urma aparține guvernului demisionar al lui Petkov, a spus ea.

Aproximativ 60 de persoane s-au adunat vineri în fața ambasadei Rusiei din Sofia pentru a manifesta față de decizia guvernului de a expulza personalul diplomatic rus.

Susținătorii deciziei lui Petkov plănuiesc un miting duminică la aeroportul din Sofia, când cei 70 de membri ai personalului diplomatic rus și familiile lor urmează să părăsească țara.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.