Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Închisoare cu executare pentru suporteri ai lui Lyon ce au arborat un steag amintind de cel al unei divizii SS

www.thesun.co.uk
suporteri Lazio

Doi suporteri ai clubului francez de fotbal Olympique Lyon au fost condamnaţi marţi la închisoare cu executare şi la trei ani de interdicţie pe stadioane pentru că au arborat un steag care aminteşte de cel al unei divizii SS, în tribunele stadionului echipei Olympique Marseille, informează AFP, potrivit Agerpres.

În absenţa lor, cei doi suporteri au fost condamnaţi de tribunalul corecţional din Marsilia la şase luni, respectiv patru luni de închisoare, ei urmând să poarte în aceste perioade brăţări electronice. Ei au fost condamnaţi pentru "introducere sau transport într-o incintă sportivă a unui obiect care incită la ură sau la discriminare pe criterii de origine, etnie, naţiune, rasă sau religie".

Cei doi bărbaţi, în vârstă de 33 şi 35 de ani, au fost urmăriţi penal pentru saluturi naziste şi scandări rasiste, din tribune, şi pentru că au arborat un steag asemănător cu cel al "diviziei Carol cel Mare", o divizie a Waffen-SS din cel de-al Doilea Război Mondial formată mai ales din voluntari francezi.

Steagul în cauză este cel al unui grup de suporteri ultraşi ai lui Olympique Lyon, numit "Mezza Lyon" pe care l-au co-fondat, grup nerecunoscut de OL şi legat de extrema dreaptă, ceea ce ei au negat la audiere.

Cei doi bărbaţi au fost, de asemenea, condamnaţi să plătească fiecare câte 500 de euro drept daune mai multor asociaţii părţi civile, inclusiv Liga Internaţională Împotriva Rasismului şi Antisemitismului (LICRA).

Unul dintre ei a recunoscut, în timpul audierii, că a efectuat un salut nazist şi a proferat scandări rasiste (strigăte de maimuţă şi insulte), pe care le-a descris drept "un gest de enervare şi provocare legat de un context de tensiune extremă".

Aceste incidente au avut loc pe fundalul tensiunilor existente înaintea meciului programat pe 29 octombrie 2023. Autocarul echipei Lyon a fost lovit cu pietre, iar antrenorul său de atunci, italianul Fabio Grosso, a fost rănit. Meciul a fost în cele din urmă amânat.

Serge Tavitian, avocat al LICRA, a salutat această condamnare la "pedepse care nu sunt uşoare".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.