Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Închisoare pentru defăimarea imnului și a drapelului României: lege depusă în Parlament

www.epitesti.ro
drapel, steag, tricolor

Profanarea drapelului României, intonarea imnului național al României cu alt text sau cu altă partitură decât cele stabilite de lege, precum și orice manifestare publică săvârșită cu intenția de a defăima drapelul României sau imnul național al României se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, potrivit unui proiect de lege depus în Parlament.

Citește și: SONDAJ CURS - Viitorul Parlament va fi controlat la limită de o mare alianţă de dreapta .

Codul penal din 1968, în vigoare până la data de 31 ianuarie 2014, prevedea că „Orice manifestare prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. .... (art. 236)”. Ulterior, Codul penal din 2009, în vigoare din data de 1 februarie 2014, a omis prevederea acestei infracțiuni.

„Această inițiativă vine în contextul în care fiecare stat membru al Uniunii Europene din care facem parte duce această politică de câștigare a respectului, inclusiv prin instrumentul legislativ, în acest sens, un exemplu elocvent de democrație consolidată fiind Germania, care sancționează penal orice manifestări împotriva simbolurilor naționale. În epoca globalizării, considerăm că simbolurile naționale trebuie apărate de lege în mod concret și eficace”, se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă a parlamentarilor PMP  completează și amendează Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.

 

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.