Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Închisori de lux: condițiile pentru deținuți sunt comparabile cu cele ale hotelurilor de lux sau stațiunilor de vacanță - FOTO

Inhabitat
inchisoare de lux

În România, starea penitenciarelor poate părea extrasă dintr-un scenariu de film de groază, dar există locuri în lume unde condițiile din închisori depășesc confortul unor hoteluri. La nivel global, există câteva închisori unde infractorii, inclusiv criminalii și violatorii, beneficiază de condiții comparabile cu cele ale hotelurilor de lux sau stațiunilor de vacanță.

Mulți deținuți din aceste facilități au oportunitatea de a menține legături strânse cu familiile lor din exterior, existând chiar și cazuri în care membrilor familiei li se permite să trăiască împreună cu deținuții în incinta închisorii. Aceasta măsură este adoptată cu speranța că susținerea familială poate atenua impactul emoțional al despărțirii. În plus, anumite închisori oferă o gamă variată de activități de recreere, care pot concura cu experiențele unei vacanțe pline de aventuri, incluzând de la echitație, lecții de tenis, până la spectacole de dans organizate la nivelul întregii facilități.

content-image

Deținuții primesc și terenuri pentru a cultiva legume și fructe

Într-o închisoare din Norvegia, deținuților li se oferă propria lor căsuță, precum și terenuri agricole pentru a-și crește propriile legume și fructe. Ca și cum asta nu ar fi fost de ajuns, pot merge la călărie sau pot lua lecții de tenis în timp ce își ispășesc pedeapsa pentru infracțiuni atât de grave precum crima și violul.

Hotel cochet în mijocul pădurii

content-image

Complexul minimalist în valoare de 138 de milioane de lire sterline se află într-o pădure întinsă, care a fost adesea comparat mai degrabă cu un hotel cochet decât cu o închisoare de maximă securitate. Fiecare celulă are un ecran plat, o toaletă proprie cu ușă pentru intimitate și un duș. De asemenea, deținuții au la dispoziție prosoape mari și pufoase, frigidere proprii și ferestre fără gratii pentru o vedere nerestricționată a pădurii uimitoare de afară.

Deținuții au și studio pentru a înregistra muzică

În afara camerelor private și confortabile, fiecare aripă se bucură de o sală de recreere comună unde deținuții se pot uita la televizor, pot viziona filme și se pot juca jocuri video. Există, de asemenea, un studio pentru înregistrarea muzicii, o sală de gimnastică de ultimă generație, iar deținuții au posibilitatea de a alege să urmeze cursuri pentru a-și dezvolta abilitățile, scrie retetesivedete.ro.

Închisoarea Sollentuna din Suedia

content-image

La fel ca la Halden, deținuții de la Sollentuna primesc propriile celule private, cu paturi confortabile și băi alăturate. De asemenea, au o sală de sport complet echipată unde se pot menține în formă, o bucătărie deschisă pentru a găti mese și o cameră simplă unde se pot relaxa și se pot uita la televizor.

O altă închisoare de înaltă securitate a câștigat premiul BREEAM 2019 pentru proiecte publice în folosință pentru că a instalat un acoperiș verde masiv de 1.100 de metri pătrați de plante și gazon. „Verdeața protejează acoperișul de radiațiile solare, de precipitații și de schimbările de temperatură și ajută la facilitarea scurgerii apelor de suprafață pe proprietate, permițând în același timp polenizarea… pentru insecte”, a declarat Sara Jägermo, șefa de proprietate de la Vasce.

Sistem de ventilație cu reciclare a aerului

De asemenea, au instalat un sistem de ventilație cu reciclare a aerului și o cameră în care pot colecta mai multe categorii diferite de deșeuri. Sticla izolatoare care înconjoară întreaga structură ajută, de asemenea, clădirea să își regleze temperatura. De asemenea, au instalat un sistem de ventilație cu reciclare a aerului și o cameră în care pot colecta mai multe categorii diferite de deșeuri. Sticla izolatoare care înconjoară întreaga structură ajută, de asemenea, clădirea să își regleze temperatura.

Cea mai neobișnuită închisoare din lume

content-image

De departe însă, cea mai ciudată închisoare din lume rămâne Suomenlinna situată pe o mică insulă din apropierea coastei Finlandei. În acest loc, deținuții trăiesc mai bine ca în vacanță. Locuiesc în cabane ridicate pe întreaga insulă, care au mobilier modern și bucătăriile la comun. La acest penitenciar nu există gratii, încuietori, deținuții pot avea animale de companie dar și telefoane mobile să poată comunica cu familia. Și mai curios e faptul că aceștia merg în oraș să-și facă cumpărăturile. Așa că nu miră pe nimeni că din acest loc nu vrea nimeni să evadeze…

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.