Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incident ciudat - În timp ce susținătorii săi devastează capitala Brasilia, Bolsonaro a ajuns de urgență la spital în Florida

portaldotrono.com
bolsonaro

Actualul președinte al țării, Luiz Inacio Lula da Silva, l-a acuzat pe Bolsonaro că și-a incitat susținătorii să ia cu asalt mai multe clădiri federale din Brasilia în weekend.

Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro a fost internat la un spital din Orlando, Florida, cu "dureri abdominale", potrivit unor relatări - la o zi după ce unii dintre susținătorii săi înfocați au luat cu asalt palatul prezidențial și o serie de alte clădiri federale din capitala Brasilia.

Bolsonaro s-a confruntat în ultimii ani cu spitalizări și de mai multe ori cu blocaje intestinale, după ce a fost înjunghiat în timp ce făcea campanie pentru președinție în 2018. El a călătorit în Statele Unite cu două zile înainte ca Luiz Inacio Lula da Silva să preia funcția de președinte de Anul Nou.

Relatările inițiale au venit de la ziarul brazilian O Globo, o sursă apropiată familiei lui Bolsonaro declarând ulterior pentru Associated Press că starea fostului lider nu era "îngrijorătoare".

Lula s-a grăbit să dea vina pe Bolsonaro pentru tulburările din weekend - peste 1.200 de susținători ai lui Bolsonaro ar fi fost arestați până luni după-amiază, potrivit Ministerului Justiției din țară. Lula a spus despre Bolsonaro: "[El] încurajează acest lucru prin intermediul rețelelor de socializare din Miami", a spus Lula. "Toată lumea știe că există diverse discursuri ale fostului președinte care încurajează acest lucru".

Lula a promis deja că va urmări anchetarea lui Bolsonaro în discursul său inaugural, fostul lider fiind deja cercetat în patru anchete penale la Curtea Supremă înainte de a demisiona din funcția de președinte.

Bolsonaro a respins acuzația președintelui, fără a-i descuraja în mod activ pe susținătorii săi - deși a spus că atacarea clădirilor federale a fost o depășire a limitelor. Cu toate acestea, acest lucru a fost temperat de faptul că Bolsonaro a încercat să facă legătura între incidentul actual și protestele din întreaga țară cu privire la economie din 2013 și 2017.

Scriind pe Twitter duminică târziu, Bolsanaro a declarat că protestele pașnice fac parte din democrație, dar că „predările și invaziile clădirilor publice, așa cum au avut loc astăzi, precum și cele practicate de stânga în 2013 și 2017 depășesc regulile". El nu a făcut nicio referire specifică la acțiunile protestatarilor din Brasilia.

El și-a apărat, de asemenea, guvernarea: "De-a lungul mandatului meu, am acționat întotdeauna în conformitate cu Constituția, respectând și apărând legile, democrația, transparența și libertatea noastră sacră."

Poliția braziliană antirevoltă și armata au acționat pentru a evacua luni o tabără instalată de susținătorii fostului președinte de dreapta Jair Bolsonaro în fața sediului militar din Brasilia, în timp ce autoritățile au încercat să dea un sens tulburărilor create de miile de oameni care au luat cu asalt duminică palatul prezidențial și alte clădiri federale - și să-i pedepsească pe cei responsabili.

Ministrul Curții Supreme Federale a Braziliei, Alexandre de Moraes, a ordonat forțelor armate să desființeze toate taberele susținătorilor lui Bolsonaro din întreaga țară în termen de 24 de ore. De asemenea, el a cerut poliției să aresteze și să încarcereze orice protestatar rămas în tabere, potrivit Curții Supreme Federale. De Moraes a ordonat, de asemenea, ca guvernatorul orașului Brasilia, Ibaneis Rocha, să fie demis din funcție pentru 90 de zile din cauza unor presupuse deficiențe în materie de securitate. Lula a declarat că forța de poliție locală militarizată care se subordonează lui Rocha, un fost aliat al lui Bolsonaro, nu a făcut nimic pentru a opri înaintarea protestatarilor.

Ministrul justiției din țară, Flávio Dino, a declarat luni că toți cei care "au participat sau au finanțat infracțiuni grave în această duminică" sunt în curs de identificare și vor "fi duși în fața justiției" chiar de luni sau în zilele următoare. Dino a adăugat că autoritățile au identificat plăcuțele de înmatriculare ale autobuzelor care i-au adus pe "criminali" la Brasilia.

"Mulți au fost reținuți și alții vor fi reținuți", a adăugat ministrul.

Cei care au luat cu asalt complexul de clădiri federale au spart geamuri, au răsturnat mobilier și au distrus echipamente de birou la cele mai înalte sedii ale puterii naționale din capitală, interiorul clădirilor fiind lăsat în stare de ruină.

Șefii celor trei puteri ale guvernului brazilian au publicat luni o declarație comună în care au condamnat ceea ce au numit "acte teroriste" în Brasilia. "Suntem uniți pentru ca măsurile instituționale să fie luate în termenii legilor braziliene", au spus ei, făcând apel la "seninătate și pace". Lula, precum și președintele interimar al Senatului, Veneziano Vital do Rego, președintele Camerei inferioare, Arthur Lira, și președintele Curții Supreme de Justiție, Rosa Weber, au semnat declarația.

Luni, Lula a avut din nou întâlniri la palatul prezidențial cu miniștrii cabinetului său și ai Curții Supreme și a planificat, de asemenea, să se întâlnească cu ministrul apărării și cu comandanții forțelor armate pentru a discuta despre atacuri.

Există asemănări clare între asaltul asupra clădirii Capitoliului american din Washington la 6 ianuarie 2021 și violențele din weekend din Brasilia. În primul episod, președintele de atunci, Donald Trump, a refuzat să își condamne susținătorii în timp ce se îndrepta spre ieșirea de la Casa Albă.

Este posibil ca Bolsonaro să nu se grăbească să se întoarcă în Brazilia, unde este acuzat că a instigat mișcarea violentă de negare a alegerilor cu afirmații de fraudă electorală, din nou ca Trump.

Statele Unite nu au primit nicio solicitare oficială din partea guvernului brazilian cu privire la statutul fostului președinte Jair Bolsonaro după ce susținătorii săi au luat cu asalt Congresul Braziliei, a declarat luni Casa Albă.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, care călătorește împreună cu președintele Joe Biden pentru un summit SUA-Mexico-Canada în Mexico City, a declarat reporterilor că oficialii americani nu sunt în contact direct cu Bolsonaro, despre care se crede că se află în suburbia Orlando, Florida.

Sullivan a declarat că se așteaptă ca Biden să vorbească cu Lula despre evenimentele din ultimele zile de la Brasilia, dar că nu știe când va avea loc acest lucru. Sullivan a spus că nu are informații despre Bolsonaro însuși - sau despre rapoartele potrivit cărora acesta a fost dus la spital - și a precizat că Washingtonul nu a primit nicio solicitare oficială cu privire la statutul fostului lider în Statele Unite.

"Bineînțeles că, dacă am primi astfel de cereri, le-am trata așa cum o facem întotdeauna, le-am trata cu seriozitate", a spus el.

Un oficial consular american, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru Reuters, a afirmat că Bolsonaro a intrat aproape sigur cu o viză A-1, care este rezervată șefilor de stat, diplomaților și altor oficiali guvernamentali. O a doua sursă, un fost diplomat american de rang înalt, a considerat, de asemenea, că este aproape sigur că Bolsonaro a intrat cu o viză A-1.

În mod normal, A-1 este anulată după ce beneficiarul părăsește funcția, dar, având în vedere că Bolsonaro a părăsit Brazilia și a intrat în Statele Unite înainte ca mandatul său prezidențial să se încheie oficial, s-ar putea să nu fie cazul.

O declarație a Departamentului de Stat a precizat că "dosarele de viză sunt confidențiale în conformitate cu legislația americană; prin urmare, nu putem discuta detaliile cazurilor individuale de viză".

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.