Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INCIDENT GRAV - Ambasadorul Italiei a fost ucis într-un atac asupra convoiului ONU din Congo / VIDEO

YouTube
ONU Congo

Ambasadorul Italiei în Republica Democratică Congo şi un carabinier care îl însoţea au fost ucişi într-un atac împotriva convoiului Misiunii ONU cu care se deplasau în estul acestei ţări, a anunţat Ministerul de Externe de la Roma într-un comunicat, transmit ANSA şi Reuters.

Citește și: Valeriu Gheorghiță anunță când se va renunța la purtarea măștii în România

Potrivit ANSA, ministerul a confirmat moartea ambasadorului Luca Attanasio, transportat după atac la spitalul din Goma, unde i s-a anunţat decesul.

Circumstanţele atacului, în care a fost ucis şi un carabinier, nu sunt clare încă.

Victimele călătoreau la bordul unui autovehicul dintr-un convoi la MONUSCO, misiunea ONU pentru stabilizarea Republicii Democratice Congo, şi în care se afla şi şeful delegaţiei UE.

Potrivit agenţiei Reuters, care citează autorităţile parcului naţional Virunga, convoiul a fost atacat în apropierea oraşului Kanyamahoro, în jurul orei locale 10:15 (08:15), în cadrul unei tentative de răpire.

Numeroase grupări armate acţionează în şi în jurul parcului naţional Virunga, situat de-a lungul frontierelor congoleze cu Rwanda şi Uganda. Aceste grupări au atacat în repetate rânduri paznici ai parcului Virunga.

Preşedintele italian Sergio Mattarella a denunţat luni ''atacul laş'' soldat cu moartea ambasadorului său în Republica Democratică Congo, Luca Attanasio, a militarului italian Vittorio Iacovacci şi a şoferului lor, transmite AFP.

''Republica Italiană este în doliu pentru aceşti slujitori ai statului care şi-au pierdut viaţa în exercitarea funcţiilor lor'', a adăugat şeful statului italian.

El a deplâns ''actul de violenţă'' căruia i-a căzut victimă ambasadorul Attanasio.

La rândul său, Uniunea Europeană a condamnat uciderea diplomatului italian. ''Şocat de atacul împotriva unui convoi al Programului Alimentar Mondial în RDC şi de vieţile pierdute'', a scris pe Twitter preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

''Securitatea şi pacea trebuie să fie asigurate. UE este alături de RDC şi de populaţia sa'', a subliniat el.

Preşedintele Parlamentului European, italianul David Sassoli, şi-a exprimat ''tristeţea profundă'' cu privire la pierderile de vieţi din atacul comis în RD Congo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.