Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incident periculos în spațiu - Deşeuri spaţiale ruseşti, la un pas de coliziune cu un satelit chinezesc

Reuters
satelit

Nou episod în cazul satelitului rusesc distrus anul trecut de Moscova: resturile au trecut la mică distanţă de un satelit chinezesc, un incident "extrem de periculos" potrivit Beijingului, informează joi AFP.

China are un program spaţial ambiţios, ce include lansarea de sateliţi de observare, de geolocaţie, în scopuri militare sau civile, sau chiar trimiterea de sonde pe Lună sau Marte, precum şi misiuni cu echipaj uman.

"Resturi" de la satelitul rus Kosmos-1408 au trecut marţi la "doar 14,5 metri" de satelitul ştiinţific chinezesc Tsinghua, potrivit Centrului pentru deşeuri spaţiale din cadrul Administraţiei Spaţiale Naţionale a Chinei (CNSA), citat marţi de jurnalul Global Times.

Autorităţile spaţiale au calificat incidentul drept "extrem de periculos", potrivit aceleiaşi surse.

Ministerul rus al Apărării a recunoscut la jumătatea lunii noiembrie, după o zi de tăcere, că satelitul Kosmos-1408, datând din epoca sovietică, a fost pulverizat de o rachetă rusească în cadrul unui test.

Statele Unite au denunţat acest test care, potrivit autorităţilor americane, a generat un "nor" de resturi potenţial periculoase pentru Staţia Spaţială Internaţională (ISS), ocupanţii acesteia şi pentru celelalte dispozitive prezente în spaţiu.

Un expert în deşeuri spaţiale, Liu Jing, a declarat pentru Global Times că se întâmplă rar ca resturile şi navele spaţiale să se afle la o distanţă de doar zece metri. Potrivit spuselor sale, de data aceasta probabilitatea unei coliziuni a fost "foarte mare" şi, teoretic, ar fi necesitat măsuri de evitare.

Acest incident vine după dezvăluirea, luna trecută, a altor incidente similare care au implicat doi sateliţi ai companiei americane SpaceX. Beijingul a denunţat o "ameninţare gravă" la adresa siguranţei astronauţilor săi, după ce astfel de dispozitive ale companiei fondate de miliardarul Elon Musk au fost la un pas de a intra în coliziune cu staţia spaţială a Chinei. Potrivit unui document trimis la începutul lunii decembrie de Beijing Biroului pentru Afaceri Spaţiale al Naţiunilor Unite din Viena, staţia spaţială a Chinei a fost nevoită să efectueze manevre de evitare de două ori, în iulie şi în octombrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.