Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incidența acneei adulte la femei a crescut cu 10% în ultimii 10 ani. Care sunt factorii care cauzează acneea adultă

Dr Maria Olaru Leventer Center

Departe de a fi o problemă specifică adolescenței, acneea poate afecta serios adulții din punct de vedere emoțional, iar cercetările recente indică faptul că, în ultimii 10 ani, incidența acneei adulte la femei a crescut cu 10%. Dr. Maria Olaru, medic endocrinolog, explică cum putem gestiona această problemă, într-o lume în care peste 640 de milioane de femei și bărbați suferă de acnee.

Studiul recent publicat în Jurnalul Internațional de Dermatologie indică faptul că stresul, schimbările hormonale și dieta au contribuit la creșterea incidenței acneei adulte la femei cu 10% în ultimul deceniu. De altfel, femeile sunt afectate mai mult decât bărbații, în special din cauza modificărilor hormonale cauzate de medicamente, ciclul menstrual sau menopauză. Această problemă are implicații semnificative, având un impact psihologic puternic. În cazurile severe, poate duce la autoizolare sau depresie, afectând peste 640 de milioane de persoane la nivel global.

În această situație, medicii recomandă o mai bună gestionare a rutinei zilnice și, mai ales, intervenția adecvată în tratarea acneei. "Acneea este o afecțiune dermatologică care duce la formarea de coșuri, în special pe față, umeri și brațe, datorită numărului mare de glande sebacee din aceste zone. Aceasta determină umplerea foliculilor de păr cu uleiuri și celule moarte ale pielii. Deși nu reprezintă un pericol major pentru sănătatea generală, poate cauza probleme emoționale datorită cicatricilor pe care le poate lăsa în urmă. În cazul în care cauza acesteia este hormonală, pacienta va remarca o accentuare a erupților în special mandibula și zona maxilarului, pe gât și piept" explică Dr. Maria Olaru, medic primar endocrinolog în cadrul clinicii Dr. Leventer Băneasa.

La femei, erupțiile de acnee pot apărea mai ales în preajma menstruației, în timpul sarcinii, după întreruperea unui tratament cu anticoncepționale sau la menopauză. Există recomandări pentru îngrijirea pielii la domiciliu, dar și intervenții disponibile după consultul dermatologic. Astfel, este esențială îndepărtarea machiajului în fiecare seară, utilizarea produselor cosmetice non-comedogenice și consumul a minimum 2 litri de apă plată pe zi, eliminând alimentele fast-food și dulciurile din dietă.

În paralel cu abordarea problemelor hormonale sau schimbarea rutinei, medicii recomandă și un consult dermatologic pentru a determina cea mai bună metodă de intervenție. "În tratamentul acneei adulte, se poate recurge la creme pe bază de peroxid de benzoil pentru a elimina bacteriile sau la produse care conțin acid salicilic, care efectuează un peeling superficial și previn apariția de noi coșuri. Pacienții cu acnee retențională pot beneficia de derivații ai vitaminei A, iar în anumite cazuri, numai cu recomandarea unui dermatolog, se pot utiliza antibiotice sau steroizi" a concluzionat dr. Olaru.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.