Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incleştarea finală - PNL dă asaltul asupra sistemului

The Boston Globe
atac presa

Alternanța la putere a diverselor facțiuni politice debutează, fără excepție, cu "premierea" apropiaților cu posturi "călduțe" în diverse instituții mai mult sau mai puțin relevante în ecuația politică, însă întotdeauna foarte relevante financiar. Așa a făcut PSD, așa face și PNL și așa va face orice partid ajuns vremelnic la putere, prin votul oamenilor care speră la mai bine.

Însă ce nu s-a întâmplat niciodată până acum este o înnoire completă a cadrelor. Persoanele din eșaloanele inferioare de coducere (directori generali, directori, șefi de serviciu) au fost întotdeauna lăsate în pace. De aceea, probabil, funcționează încă instituțiile statului - pentru că nicio putere politică nu a riscat să dea pe mâna clientelei de partid gestionarea unor probleme complexe, tehnice, care, pe lângă abilități de lipit afișe și lăudat șefi, necesită și o oarecare competență.

PNL se pare că a decis să nu țină cont de aceste aspecte și se încăpăţânează să își pună oamenii peste tot. Inevitabil, sistemul răspunde. Scandalul în care Florin Cîțu, de exemplu, e implicat nu face decât să confirme această teorie, scandalul public fiind declanșat după ce ministrul a anunțat o reformă profundă în interiorul ministerului. În încercarea de a pune mâna pe tot ceea ce mişcă în Ministerul Finanţelor Publice, Cîţu pare să fi dat peste o "nucă" prea tare, în care şi-au spart dinţii şi alţi miniştri înaintea lui.

Săptămână trecută, chiar ministrul Predoiu denunța o încercare de destructurare a Ministerului Justiției, prin eliminarea unei categorii profesionale - cea a magistraţilor asimilaţi. Acelaşi ministru al Justiţiei se certa ulterior cu propriii directori din minister printr-un comunicat de presă.

În paralel, presa până mai ieri prietenoasă lansează o serie de dezvăluri despre modul în care PNL a început restauraţia şi a preluat funcţii bănoase pentru apropiaţi. De altfel, încă de la apariţia fotografiei cu miniştrii care fumau în biroul lui Orban existau informaţii că seria dezvăluirilor şi atacurilor este de abia la început. Sigur, în privinţa premierului sursa atacurilor depăşeşte lupta cu sistemul funcţionarilor, însă despre acest lucru, într-o analiză viitoare.

Ce ar trebui să dea de gândit PNL este chiar experienţa predecesorilor, mult mai virulenţi si cu o majoritate funcțională în Parlament: dacă  încercarea acestora de a modifica anumite legi a fost zădărnicită tocmai de acești funcționari (cum chiar ministrul Predoiu declara) ce șanse au ei să îi destructureze? Războiul este încă la început, iar în funcție de ce capete vor cădea primele ne vom da seama și cine câștigă, însă în mod categoric tot noi o să pierdem.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.