Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încrederea în economia germană s-a îmbunătăţit uşor în aprilie (Ifo)

egmsecurities.com
germania economie

Încrederea în economia germană s-a îmbunătăţit uşor în aprilie.

Încrederea în economia germană a crescut uşor în aprilie, în urma îmbunătăţirii aşteptărilor companiilor, adăugându-se semnelor pozitive că economia europeană cea mai mare a depăşit evoluţia mai slabă din iarnă, transmite Reuters.

Conform celui mai recent studiu al Institutului economic Ifo publicat luni, indicele climatului de afaceri în Germania a urcat la 93,6 puncte în aprilie, de la 93,2 puncte luna precedentă. Creşterea este uşor mai redusă decât se estima, analiştii intervievaţi de Reuters previzionând un nivel de 94 de puncte în aprilie, informează Agerpres.

"Temerile companiilor germane se atenuează, dar economiei încă îi lipseşte dinamismul", susţine preşedintele Ifo, Clemens Fuest.

Deşi aşteptările companiilor s-au îmbunătăţit, ele apreciază că situaţia lor actuală se înrăutăţeşte uşor, arată datele Ifo.

"Această combinaţie ilustrează faptul că preţul mai scăzut la gaze şi redeschiderea economiei chineze au sporit încrederea în economie, dar PIB-ul Germaniei încă este departe de un avans solid", a declarat Carsten Brzeski de la ING.

Ritmul de creştere al economiei germane va rămâne probabil slab o perioadă, a apreciat Ulrich Wortberg, economist la banca germană Helaba.

"Cel puţin recesiunea ar trebui să fie evitată şi ne aşteptăm la o redresare graduală în acest an", a adăugat el.

Recentele turbulenţe provocate de problemele de la Credit Suisse şi falimentul Silicon Valley Bank nu par să aibă efecte negative asupra economiei.

"Turbulenţele din sectorul bancar nu au impact asupra încrederii în economia germană. Efectele de contagiune nu s-au materializat", a dat asigurări economistul Ifo Klaus Wohlrabe.

Germania ar urma să înregistreze o creştere economică de 0,3% în 2023, evitând astfel recesiunea, potrivit celor mai recente prognoze publicate miercuri de principalele institute economice.

Conform estimărilor celor cinci institute economice (IFO, IFW, IWH şi RWI), Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat, cel mai probabil, un avans de 0,1% în primul trimestru al acestui an, după o contracţie de 0,4% în ultimul trimestru din 2022. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut.

Pentru ansamblul acestui an, cele cinci institute economice prognozează că Produsul Intern Brut al Germaniei va înregistra un avans de 0,3%, o revizuire semnificativă faţă de o contracţie de 0,4% estimată în toamna anului trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.