Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INCREDIBIL Asta e ULTIMA ARMĂ a Chinei în războiul comercial cu SUA - VIDEO

South China Morning Post
trump xi jinping

Un cântec de propagandă chinez despre războiul comercial dintre China și SUA a devenit viral pe internet, informează BBC.

„Trade War” (Război Comercial), cântecul scris de un fost oficial chinez, prin care Statele Unite sunt aspru criticate, a apărut pe aplicația de mesagerie mobilă WeChat vineri, înregistrând sute de mii de vizualizări. Acesta a inspirat, la scurt timp, un videoclip muzical însoțitor, informează mediafax.ro.

Citește și: Cine e, de fapt, femeia care l-ar fi ‘îngropat’ pe Radu Mazăre – Guvernul Dăncilă a ‘uns-o’ în funcție

Cântecele de propagandă nu sunt ceva neobișnuit pentru China, karaoke fiind o practică populară în țara asiatică. Beijing știe că melodiile sunt o modalitate eficientă de a transmite perspectivele oficialilor către publicul tânăr, iar odată ce tensiunile dintre China și SUA s-au amplificat, după ce Donald Trump a anunțat o majorare a tarifelor pentru produse chinezești în valoare de 200 de miliarde de dolari, melodia a fost o modalitate eficientă pentru China de a-și consolida subtil puterea și de a încorpora în mentalitatea colectivă sentimentul anti-american.

Săptămâna trecuta, fostul oficial chinez, actual textier, Zhao Liangtian, a postat partitura muzicală a cântecului „Trade War”, într-un grup de pe platforma WeChat, intitulat „The World's Writers in China” (Scriitorii lumii din China). Aceasta a atras o atenție deosebită pe platforma asemănătoare aplicației mobile WhatsApp, iar o postare ulterioară care reprezenta cântecul sub forma unui videoclip a ajuns virală.

Citește și: Viorica Dăncilă, dinamitată din interior! Un greu PSD o ia la rost

Cântecul este stabilit în tonul unui bine cunoscut film chinezesc de propagandă anti-japoneză, Tunnel Warfare, și se aseamănă unei melodii a armatei.

„Am ales Tunnel Warfare, pentru că amintește de situația similară cu care se confruntă China astăzi”, a declarat Zhao Liangtian. „De când a izbucnit războiul comercial, am simțit nevoia de a face ceva”, a adăugat acesta.

Citește și: Rareș Bogdan dezvăluie cum va ‘toca’ PSD-ul: Atuurile pe care le are PNL-ul

„Trade War” nu este prima melodie lansată în China în scopul promovării puterii statului pe fondul disputelor cu alte națiuni, țara având un istoric al pieselor ce dețin conotații anti-americane.

În luna mai a anului trecut, canalele media oficiale au distribuit o melodie intitulată „For Your Attention”, prin intermediul căreia sunt promovate brandurile naționale, despre care se susține că sunt „mândria Chinei”. Cântecul a promovat ideea potrivit căreia China era o superputere în creștere, iar oamenii nu au nevoie să mai cumpere produse din străinătate. În mai 2017, un alt cântec intitulat „Nu” a criticat Coreea de Sud pentru colaborarea cu SUA pentru a implementa un sistem anti-rachetă.

Citește și: Ieşirea violentă a lui Andrei Caramitru îi costă scump pe cei din USR-PLUS! Foştii votanţi rup rândurile .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.