Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incredibil. FBI ofera o recompensa de 5 milioane de dolari pentru un fost agent disparut de 8 ani

fbi

Statele Unite ale Americii au anunţat luni că oferă o recompensă de 5 milioane de dolari pentru informaţii care pot duce la găsirea unui american ce a dispărut în Iran acum opt ani şi au făcut apel la Teheran să coopereze la căutarea fostului agent FBI Robert Levinson, relatează Reuters şi AFP.

La 6 martie 2012, la cinci ani de la dispariţia fostului agent al FBI, recompensa fusese fixată la un milion de dolari.

'Cerem guvernului Republicii Islamice Iran să coopereze cu noi în investigarea dispariţiei lui Robert Levinson pentru a asigura întoarcerea lui în siguranţă', a afirmat într-un comunicat secretarul de stat american John Kerry.

Consiliul Naţional de Securitate al Casei Albe a precizat, la rândul său, că este 'angajat pentru întoarcerea în siguranţă a lui Bob Levinson acasă, la familia sa'.

'Astăzi comemorăm opt ani de când Bob se află în Iran şi creştem recompensa pentru localizarea sa şi revenirea sa în siguranţă la familie', a declarat directorul FBI, James Comey. 'Solicităm oricui deţine o informaţie să ia legătura cu FBI-ul. A venit timpul ca Bob să revină acasă', a adăugat el.

Levinson, care va împlini 67 de ani la 10 martie, a dispărut din Insula Kish, o staţiune iraniană din Golf, la 9 martie 2007, când se afla într-o călătorie de afaceri ca anchetator particular. Prietenii săi susţin că investiga traficul ilicit de ţigări în America Latină.

Robert Levinson s-a deplasat la Kish pentru a se întâlni cu Daoud Salahuddin, un american căutat în legătură cu uciderea unui diplomat iranian într-o suburbie a Washingtonului în 1980. Prietenii fostului agent FBI spun că acesta credea că Salahuddin deţine informaţii privind corupţia din Iran.

Potrivit AP şi Washington Post, fostul agent FBI ar fi încercat să obţină informaţii despre programul nuclear iranian, lucrând pentru CIA.

Foşti şi acutali oficiali americani au conformat că Levinson era o sursă de informaţii pentru CIA la momentul respectiv, însă alţi responsabili au menţionat că aranjamentul său cu divizia de analiză a CIA, care nu este abilitată să aibă informatori, a încălcat regulile agenţiei. Mai mult, unii dintre responsabilii CIA au fost ţinta unor proceduri disciplinare în urma unei investigaţii interne, susţin oficiali care cunosc acest dosar, notează Reuters.

Soţia lui Levinson, Christine, a declarat luni pentru Reuters că nu deţine noi informaţii despre statutul soţului său. Ea a precizat că ultimele informaţii credibile pe care le-a primit că soţul ei era în viaţă sunt o serie de fotografii primite prin email în aprilie 2011 şi o înregistrare video din noiembrie 2010.

În înregistrarea video din 2010, Levinson a cerut ajutorul, dar nu a menţionat cine îl ţine în captivitate sau unde se află. Autorităţile iraniene au negat în repetate rânduri că ar cunoaşte locul în care se află Levinson.

'Tot ce ştiu este că îl vreau pe Bob acasă în siguranţă', a spus Christine Levinson.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.