Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INCREDIBIL! NU a fost dat cu rea-credință afară inspectorul Barta, se arată în motivarea ICCJ de eliberare a lotului PSD Arad

judecator justitie

Judecătoarea Alexandra Iuliana Rus de la instanța supremă, magistratul care a respins propunerea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a opt persoane suspectate de fapte de corupție în mega-dosarul PSD Arad, a motivat decizia luată și arată în cazul inspectorului școlar Barta, mazilit și umilit de protagoniștii din dosar, că acesta nu a fost demis cu rea-credință din Inspectorat.

„În fine, în ceea ce priveşte infracţiunile de abuz în serviciu reţinute în capitolele IV şi VII, constând în esenţă în emiterea celor 4 decizii de numire în diferite funcţii din cadrul D.R.D.P. Timișoara, cu încălcarea dispozițiilor legale prevăzute de art. 25 din Statutul C.N.A.I.R., aprobat prin O.U.G. 84/2003 și a celor prevăzute de art. 30 din Legea 53/2003 privind Codul muncii şi emiterea de către inculpata Stoenescu Anca Patricia, a deciziei care a dispus eliberarea din funcția de inspector școlar a lui Barta Paul Sebastian, din considerente politice, prin încălcarea cu știință atât a art. 3 lit. n, art. 261 alin. 9, cât și a 273 din Legea educației naționale, judecătorul de drepturi şi libertăţi, fără a face la acest moment o apreciere asupra conţinutului obiectiv al acestor infracţiuni,  însă reţinând, pe de altă parte, că potrivit art.202 alin.2 din Codul de procedură penală nicio măsură preventivă nu poate fi dispusă dacă există o cauză care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acţiunii penale, consideră că în cauză există suficiente elemente de natură a genera un dubiu cu privire la reţinerea infracţiunii de abuz în serviciu prin raportare la normele reţinute ca fiind încălcate ( atât din perspectiva caracterului general al unora cât şi din cea a incidenţei stricte şi exclusive în cauza de faţă) , dar şi la principiile consacrate prin decizia Curţii Constituţionale nr.405/2016.

În plus faţă de acestea, este necesară şi dovedirea elementului subiectiv constând în reaua-credinţă cu care s-ar fi comis pretinsele încălcări ale dispoziţiilor legislaţiei primare, în condiţiile în care în prima situaţie au fost avute în vedere şi reţinute în decizii alte dispoziţii decât cele considerate de procuror ca fiind incidente, deşi s-a dispus o schimbare a funcţiei şi nu o încadrare în condiţiile art.25 din OUG nr.84/2003.”

Concret magistratul arată că în cazul inspectorului Barta interceptările telefonice dintre Bogdan Munteanu și șefa Inspectoratului nu indică faptul că Barta a fost dat afară cu rea credință astfel că legea primară care prevede actul său de voință nu ar fi fost încălcat.

Constrâns și amenințat să plece pentru idelile sale puse în practică

Dosarul 'PSD Arad' scoate la iveală un caz clasic de cenzură, respectiv opresiunea membrilor de partid faţă ideile şi părerile unui inspector şcolar, la rândul său membru PSD, dar în antiteză cu ideile ministrului Ecaterina Andronescu.

Procurorii DNA Timişoara arată detaliat cum s-a văzut în interiorul PSD Arad atitudinea potrivnică a inspectorului şi cum a fost taxat acesta pentru părerile sale şi demersul pur democratic prin care a înţeles să şi le exprime.

Barta Paul Sebastian a avut calitatea de inspector şcolar până în 2 iulie, când a s-a dispus, prin decizie a inspectorului general şcolar eliberarea sa din funcţie, ca urmare a respingerii cererii sale de prelungire a contractului de management.

S-a ajuns aici, se arată în dosar, după ce Barta şi-a exprimat părerile despre modificări legislative ce se pregăteau la Ministerul Educaţiei. pareri ce au fost în dezzacord cu cele a demnitarului de la ministerul de resort.

Sunat de Ecaterina Andronescu

"Încă din luna februarie 2019 Barta Paul Sebastian a iniţiat dezbateri pe reţelele de socializare ale cadrelor didactice, nefiind de acord cu unele modificări ce se doreau a fi introduse de către Ministerul Educaţiei Naţionale, fapt care, potrivit declaraţiilor sale, a atras atenţia ministrului educaţiei, Ecaterina Andronescu, care l-a contactat telefonic pentru a-l determina să renunţe la activităţile sale de protest.

La începutul lunii iunie 2019 inspectorul şcolar Barta Paul a semnalat pe pagina sa de facebook nereguli în ceea ce priveşte planul de şcolarizare 2019- 2020, solicitând retragerea acestuia şi demisia ministrului educaţiei, Ecaterina Andronescu rgumentând că trebuie păstrate proiectele planurilor de şcolarizare întocmite în mod transparent de unităţile de învăţământ.

Demers pentru cultură cu delimitare de partide politice

În cadrul aceloraşi postări pe pagina sa de facebook, Barta a mai distribuit articole de presă de pe portalul de ştiri despre educaţie, www.edupedu.ro, în care Ecaterina Andronescu era criticată pentru că, prin deciziile sale, va determina reducerea cifrei de şcolarizare, mai arată DNA.

"Totodată, pentru a-şi arăta nemulţumirile faţă de deciziile care se iau de către Ministerul Educaţiei Naţionale, inspectorul şcolar Barta Paul, împreună cu alţi profesori, au iniţiat pe reţelele de socializare organizarea unui protest faţă de starea în care se află învăţământul, programat a avea loc în ziua de 13.06.2019, între orele 18:30-21:30 în Piaţa Revoluţiei din municipiul Arad, obţinându-se pentru aceasta autorizaţiile necesare de la autorităţile locale.

Pagina de facebook dedicată protestului denumit Educaţia înseamnă Viitor!!!” a enunţat şi motivele organizării acestuia, constând în încălcări ale Legii educaţiei naţionale, lipsa manualelor şcolare sau întârzierea cu care acestea ajung la elevi, precum şi lipsa de transparenţă şi coerenţă în emiterea ordinelor şi regulamentelor, care sunt de natură a bulversa elevii şi profesori aflaţi în pragul examenelor de Evaluare Naţională".

În cuprinsul aceleiaşi pagini de facebook organizatorii protestului au mai anunţat în mod expres că nu doresc sprijin din partea niciunui partid politic, anunţul încheindu-se cu sintagma „Nu facem politică, ci educaţie!”.

Luat la ochi de PSD Arad

"Ulterior, în ziua de 1 iulie, în cadrul unei şedinţe care a avut loc la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, la care a participat şi Barta Paul, acestuia i s-a adus la cunoştinţă că tuturor celorlalţi inspectori şcolari din judeţ li s-au admis cererile de prelungire a contractelor de management, cu excepţia sa, fiind invitat să se prezinte la în biroul inspectoarei generale, Stoenescu Anca, pentru a purta discuţii cu aceasta.

A doua zi, 2.07.2019, în jurul orei 11, Barta Paul s-a prezentat la sediul Inspectoratului Judeţean Şcolar Arad, unde s-a întâlnit cu Stoenescu Anca.

Aceasta i-a adus la cunoştinţă inspectorului şcolar Barta Paul faptul că, prin organizarea acelor proteste, prin postările sale de pe reţelele de socializare şi prin interviurile din mass-media a criticat Guvernul şi pe Ecaterina Andronescu.

Totodată, Stoenescu Anca i-a prezentat inspectorului şcolar Barta Paul şi „probele”, pe care şi-a întemeiat acuzaţiile, constând într-un dosar în cuprinsul căruia se aflau mai multe înscrisuri cu postările sale de pe reţelele de socializare, precum şi referitoare la articole din presă care reflectau luările sale de poziţie şi organizarea protestului", se mai arată în dosar.

Stoenescu i-a cerut insistent lui Barta să plece fără să se opună, tocmai pentru că legea o forţa la o evaluare urmare căreia să reiasă calificatvul nesatisfăcător, ceea ce era imposibil în cazul acestui inspector şcolar.

Discuţiile pe "firul scurt"

"Motivele reale care au stat la baza acestei decizii şi intenţia de a încălca legea din considerente politice sunt explicate de însăşi Stoenescu Anca în cadrul unei conversaţii telefonice pe care a avut-o în aceeaşi zi, 2.07.2019, cu Horgea Cristian, vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene P.S.D. Arad.

La ora 13:40, după plecarea lui Barta Paul de la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean, în timp ce tocmai întocmea decizia nr. 181/2.07.2019 de eliberare a acestuia din funcţie, Stoenescu Anca a fost apelată de Horgea Cristian, care a dorit să intermedieze o întâlnire a unei persoane cu inspectoarea generală: „Săru-mâna, doamna Stoenescu! Ce faceţi? ... Vorbisem cu tine acu' vreo săptămână şi ceva o treabă ... Pot să-i las numărul de telefon să te sune din partea mea?’''’ întrucât Stoenescu Anca afirmat că tocmai este într-o discuţie, Horgea Cristian a întrebat-o ce face şi ce fel de probleme discută: „Bine dragă. Ce lucri? Ce discuţii porţi?”

Stoenescu Anca a precizat că se află la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean unde chiar întocmeşte documentele de eliberare din funcţie a lui Barta Paul Sebastian: „A ... pe la I.S.J. ... A ... Desfac contracte de muncă. ... (râde) ... Desfac contracte de muncă. Adică nu mai dau prelungiri pe contracte. Ce dracu să fac?! ... îl trimit pe Barta acasă.” Horgea Cristian şi-a arătat satisfacţia pentru intenţia inspectoarei generale Stoenescu Anca de a-1 elibera din funcţie pe Barta Paul, ceea ce indică faptul că acţiunile acestuia au produs mari nemulţumiri în rândul membrilor de partid: „Oooo ...!... Să mori tu !? ... De când?” Stoenescu Anca a replicat râzând că, începând din acea zi, va dispune eliberarea din funcţie a inspectorului şcolar Barta Paul: „... (râde) ... Da ... De azi.”, se arată în actele dosarului.

Bucuria dintre două jigniri

Anchetatorii arată că Horgea nu şi-a disimulat bucuria de a afia că inspectorul şcolar, care a organizat protestele şi a apărut în mass-media criticând guvernarea partidului din care face parte va fi eliberat din funcţie: "Nu ştiu de ce... (râde) ... aşa, îmi curge o lacrimă ... (râde) ... Da’-n chiloţi/”, răbufnind la adresa comportamentului acestuia: „F..tu-i (trivial n.ns.) morţii lui!”.

Încurajată de atitudinea colegului său de partid, Stoenescu a continuat discursul împotriva inspectorului şcolar Barta Paul, scoţând în evidenţă că acesta a avut tupeul să solicite prelungirea contractului de management, după ce a îndrăznit să se exprime critic la adresa Guvernului şi a Partidului Social Democrat: "(râde) ... O cerut prelungire de contract, mă. ... (râde) ... după ce ne-o dat m..ie (trivial n.ns.)! ... Că ai zis că nu mai vrei mă să lucrezi cu guvernu ăsta! ... Vrei să rămâi inspector pe-o guvernare PSD!?”, ceea ce demonstrează că motivul real al deciziei sale de eliberare din funcţie nu are legătură cu criteriile de profesionalism, ci exclusiv cu criteriile politice", explică anchetatorii.

A povestit ameninţările la telefon

În continuare, Stoenescu i-a povestit lui Horgea cum a decurs dialogul cu Barta Paul din ziua respectivă. Aceasta a afirmat că a exercitat presiuni asupra lui Barta Paul, ameninţându-i că, dacă nu îşi retrage cererea de prelungire a contractului, îi va face o evaluare în urma căreia calificativul atribuit va fi „nesatisfacător”, astfel încât să aibă motiv de a-1 elibera din funcţie.

Aceasta a mai spus că Barta se încăpăţânase să nu îşi retragă cererea de prelungire a contractului de management, chiar dacă i s-a pus în vedere că o să îi atribuie calificativul „nesatisfacător” pentru a-1 elibera din funcţie: „Zic, bă, retrage-ţi dracu' cererea, că tre' să-ţi dau nesatisfacător şi pleci. Nu şi-o retrage.”

Tot atunci Stoenescu a ţinut "să mai evidenţieze că l-a determinat pe Barta să regrete comportamentul critic la adresa Guvernului şi partidului, arătându-se a nu fi impresionată de regretele acestuia: „Na. Terminat, disperat ... Acuma-i pare rău că ce-o făcut. Hai, mă Ieşi!?”.

Fără regrete: "Să **** pă ****"

"Horgea Cristian a îndemnat-o atunci pe Stoenescu Anca să nu cedeze, să nu se lase impresionată de regretele lui Barta Paul şi să îl elibereze din funcţia de inspector şcolar, arătându-se intrigat de cutezanţa acestuia de a critica partidul: „Să sugă pă p... (trivial n.ns.)! ... Deci nu-mi vine să cred că pleacă ... F..te-l (trivial n.ns.) Anca, dă-l în morţii lui! ... F..tu-i (trivial n.ns.) gâtu’ mă-siil”.

Femeia a râs cu satisfacţie la tirada de injurii proferate de Horgea Cristian la adresa lui Barta Paul, asigurându-l de intransigenţa sa în ceea ce priveşte eliberarea din funcţie a inspectorului şcolar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.