Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INCREDIBIL Partidele nu doresc rezolvarea problemei votului în Diaspora/ surse

vot strainatate diaspora

Alegerile au trecut şi aproape nimeni nu pare să îşi mai aducă aminte de ceea ce s-a întâmplat la ultimele prezidenţiale prin secţiile electorale din Diaspora.

Oricine ar putea înţelege aversiunea PSD şi conducerii sale faţă de românii din Diaspora din cauza cărora au pierdut prezidenţialele (sau cel puţin aşa cred ei), dar cu greu ar putea găsi o explicaţie în zona din care provine preşedintele Klaus Iohannis.

Despre problemă se mai vorbeşte foarte puţin şi cu atât mai puţin despre soluţii.

Surse diplomatice susţin pentru stiripesurse.ro că la sediul MAE ar fi fost discuţii tehnice cu reprezentanţi ai AEP (se pare că la cel mai înalt nivel) cu privire la discuţiile din Comisia parlamentară de Cod Electoral.

Deşi au fost prezentate câteva soluţii tehnice şi s-a propus implementarea lor... se pare că zona politică în totalitate refuză discuţiile aplicate.

Principala problemă apărută ar fi aceea a unui Registru permanent al rezidenţilor în care vor trebui să se înscrie toţi cetăţenii români cu domiciliul în afara graniţelor naţionale. Aceştia ar urma să fie şterşi apoi din Registrul electoral permanent din România şi astfel MAE şi autorităţile electorale competente vor avea în permanenţă suma fixă a românilor care ar fi potenţiali votanţi la secţiile care vor fi organzate în străinătate.

Ori de aici vine şi reticenţa politicienilor: Cum să îi convingi pe românii din afara ţării să se înscrie în acest Registru?

"Există o mare reticenţă pentru un asemenea demers, însă este cam singura modalitate de a rezolva această problemă. Doar aşa se va putea cunoaşte clar numărul, concentraţia şi locaţiile în care sunt mulţi români şi de aici încolo pot decurge normal toate procedurile", a declarat pentru stiripesurse.ro un responsabil implicat în aceste discuţii.

În aceste condiţii în Comisia parlamentară de Cod Electoral se discută orice altceva şi impresia este aceea de îngropare a problemei în condiţiile în care problemele de anul viitor s-ar putea repeta anul viitor la alegerile parlamentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.