Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incredibil unde s-a ajuns: Biserica Anglicană va demonta statuile asociate cu sclavia şi colonialismul

statuie columb

Biserica Anglicană ar putea demonta statuile asociate cu sclavia şi colonialismul şi care sunt expuse în cele mai importante lăcaşuri de cult din Marea Britanie, a anunţat vineri liderul acesteia, în contextul unor dezbateri publice inspirate de mişcarea Black Lives Matter, informează DPA.

Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, şeful Bisericii Anglicane, a declarat pentru BBC 4 că această organizaţie religioasă trebuie să reexamineze moştenirile lăsate de acele personalităţi ce au fost onorate cu statui în bisericile britanice, scrie agerpres.ro.

Citește și: Dialog spumos între avocata lui Liviu Dragnea și Marian Ceaușescu: ‘Nu fugiți!’, ‘Eu nu fug, plec!’

"Unele dintre statui vor trebui să fie demontate. Unele denumiri vor trebui să fie schimbate", a declarat Justin Welby.

El a menţionat în acest sens Westminster Abbey şi Canterbury Cathedral din Londra, două dintre cele mai vechi şi mai importante centre religioase din Marea Britanie.

Citește și: Silviu Mănăstire spulberă anchetele lui Tolontan referitoare la mafia care acționează în colaborare cu Poliția Locală Sector 4: ‘Pistol cu apă’

"Bisericile au multe statui. Dumnezeule mare, când mergi în jurul Canterbury Cathedral, vezi monumente peste tot, la fel ca la Westminster Abbey. Le vom analiza pe toate şi unele dintre ele vor trebui să fie demontate", a adăugat liderul Bisericii Anglicane.

El a precizat că nu este avocatul cauzei care susţine demontarea statuilor, aşa cum s-a întâmplat recent cu cea a unui comerciant de sclavi din secolul al XVIII-lea care a fost aruncată în apele din portul oraşului Bristol.

Citește și: Rareș Bogdan dă semnalul: E momentul!

"Le vom analiza cu foarte mare atenţie şi le vom pune în context şi vom afla dacă trebuie să rămână acolo", a precizat Justin Welby.

Reacţionând în urma protestelor organizate de Black Lives Matter săptămâna trecută, Biserica Anglicană a spus că legăturile sale cu comerţul de sclavi practicat în trecut de Marea Britanie au fost "complexe".

Citește și: Document cu scandal! Fluturașul de salariu, din mai 2020, care dovedește că Poliția Locală e plătită mai bine decât Poliția Națională!

Instituţia religioasă se mândreşte cu rolul jucat de liderii săi care au luptat pentru a aboli sclavia, dar se simte "ruşinată de rolul avut de mulţi alţi indivizi, şi al bisericii în sine, în comerţul cu fiinţe umane".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.