Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

India anunţă înaintea alegerilor reguli privind legea cetăţeniei, criticată ca anti-musulmană

easemytrip.com
india steag

India a anunţat luni reguli pentru implementarea unei legi a cetăţeniei din 2019 pe care criticii o numesc anti-musulmană, cu săptămâni înainte ca prim-ministrul Narendra Modi să candideze pentru un al treilea mandat, fapt rar, pentru guvernul său naţionalist hindus, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Actul de amendament la legea cetăţeniei (CAA) acordă cetăţenia indiană pentru hinduşi, parsi, sikh, budişti, jaini şi creştini care au fugit în India majoritar hindusă din Afganistan, Bangladesh şi Pakistan, cu majoritate musulmană, până la 31 decembrie 2014.

Guvernul lui Modi nu a elaborat regulile de implementare a legii, după ce proteste şi violenţe sectare au izbucnit în New Delhi şi în alte părţi în câteva săptămâni de la intrarea ei în vigoare în decembrie 2019. Zilele de confruntări s-au soldat cu zeci de morţi şi sute de răniţi.

"Guvernul Modi anunţă punerea în aplicare a CAA", a transmis un purtător de cuvânt al biroului prim-ministrului printr-un mesaj text.

"Este o parte integrantă a manifestului BJP din 2019. Acest lucru va deschide calea pentru ca cei persecutaţi să îşi găsească cetăţenia în India", a spus el, referindu-se la manifestul electoral din 2019 al partidului la putere Bharatiya Janata (BJP).

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat că regulile le vor permite celor eligibili conform CAA-2019 să solicite acordarea cetăţeniei indiene şi că cererile vor fi depuse online prin intermediul unui portal.

Grupurile musulmane spun că legea, combinată cu un propus registru naţional al cetăţenilor, îi poate discrimina pe cei 200 de milioane de musulmani din India - a treia cea mai mare populaţie musulmană din lume. Ele se tem că guvernul i-ar putea lăsa fără cetăţenie pe musulmanii fără documente în unele state de graniţă ale federaţiei.

Guvernul neagă că legea este anti-musulmană şi spune că ea este necesară pentru a ajuta minorităţile care se confruntă cu persecuţia în ţări cu majoritate musulmană.

Potrivit guvernului, legea este menită să acorde cetăţenia, nu să o ia de la cineva, şi a numit protestele anterioare ca fiind motivate politic.

Modi a ajuns la putere în 2014, consolidându-şi de atunci conducerea şi concentrându-se pe creştere, economia bunăstării, stimularea infrastructurii şi naţionalism hindus agresiv.

Sondajele de opinie sugerează că el va câştiga în mod confortabil majoritatea la alegerile generale ce urmează să aibă loc până în luna mai.

Principalul partid de opoziţie, Congresul Naţional Indian, a declarat că anunţul de luni este motivat de alegerile care se apropie.

"După nouă prelungiri pentru anunţarea regulilor, momentul ales, chiar înainte de legeri, este în mod evident conceput pentru a polariza alegerile, în special în Bengalul de Vest şi Assam", a declarat purtătorul de cuvânt al Congresului, Jairam Ramesh, pe reţeaua X.

Statele din est Bengalul de Vest şi Assam găzduiesc o largă populaţie de musulmani şi au fost martore ale protestelor împotriva CAA, în timp ce unii musulmani se temeau că legea ar putea fi folosită pentru a-i declara imigranţi ilegali din Bangladeshul vecin şi a le lua cetăţenia indiană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.