Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mercenari, comandouri și pirați. India intervine militar în Marea Arabiei

upi.com
vapor

O navă militară indiană se îndrepta vineri spre un vas comercial sub pavilion liberian, deturnat în Marea Arabiei, transmite Reuters, conform Agerpres.

Tensiunile s-au accentuat în Marea Arabiei în urma conflictului din Gaza și  urmează atacurilor cu drone şi rachete efectuate în Marea Roşie de rebelii houthi din Yemen susţinuţi de Iran, care spun că îi sprijină pe palestinienii asediaţi de Israel.

De asemenea, Iranul este bănuit că a creat miliții de mercenari pentru a ataca nave şi ţinte maritime în regiune, mercenari înarmați și instruiți care ar proveni din Irak, Liban, Yemen şi din ţări africane. Milițiile iraniene ar fi organizate în comandouri şi desfăşurate în Marea Arabiei, în strâmtoarea Bab El-Mandeb, între Yemen şi Cornul Africii, precum şi în Marea Roşie. Obiectivul lor este de a 'perturba navigaţia vaselor comerciale, de a ataca porturi, de a lua ostatice nave şi de a amplasa mine'.

Marina militară a Indiei a comunicat că din echipajul vasului MV Lila Norfolk, atacat de piraţi în apropierea coastelor Somaliei, fac parte cel puţin 15 marinari indieni. Forţa navală indiană a primit informaţii despre situaţie joi seara, au declarat oficiali militari.

Vasul atacat a transmis un mesaj către portalul UKMTO (United Kingdom Maritime Trade Operations), afirmând că la bord au urcat în 4 ianuarie cinci sau şase persoane înarmate, arată un comunicat al marinei militare indiene.

Miză comercială

Pentru intervenţie a fost trimisă nava militară INS Chennai, iar o aeronavă a marinei militare a survolat vineri vasul deturnat şi a luat legătura cu acesta.

După mai multe atacuri recente în regiune, marina militară indiană a intensificat monitorizarea Mării Arabiei. Săptămâna aceasta, forţa respectivă a verificat mai multe vase de pescuit şi a abordat ambarcaţiuni de interes în nordul şi centrul Mării Arabiei.

"India joacă rolul de furnizor al reţelei de securitate în întreaga regiune a Oceanului Indian. Ne vom asigura că comerţul maritim în această regiune ajunge de pe mare în înaltul cerului", declara luna trecută ministrul indian al apărării Rajnat Singh, referitor la supravegherea zonei respective.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.