Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

India lansează cu succes racheta cu care încearcă o aselenizare controlată la polul sud al Lunii

SunPhoto
india steag

Agenţia spaţială indiană a lansat vineri o rachetă în cadrul unei misiuni prin care se urmăreşte aselenizarea controlată a unui vehicul spaţial la polul sudic al Lunii, o performanţă fără precedent care ar propulsa India în poziţia de importantă putere spaţială, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit imaginilor televizate, lansatorul LVM3, fără echipaj uman, al Organizaţiei Indiene de Cercetare Spaţială (ISRO) a decolat de la principalul port spaţial al ţării, situat în statul Andhra Pradesh din sudul ţării, lăsând în urmă o coloană de fum şi foc.

Misiunea Chandrayaan-3 vizează desfăşurarea unui modul de aselenizare şi a unui rover în apropiere de polul sudic al Lunii, în jurul datei de 23 august.

Doar trei agenţii spaţiale - din Statele Unite, fosta Uniune Sovietică şi China - au reuşit până în prezent să realizeze o astfel de aselenizare controlată. Niciunul dintre aceste vehicule spaţiale nu a aselenizat în apropierea polului sudic al Lunii.

Cea de-a treia misiune Chandrayaan, care înseamnă "vehicul selenar" în sanscrită, include un modul de aterizare de 2 metri înălţime conceput pentru a elibera un rover în apropierea polului sudic al Lunii unde, conform planului, urmează să rămână funcţional timp de două săptămâni, timp în care va realiza o serie de experimente ştiinţifice.

Misiunea Chandrayaan-2 a ISRO din 2020 a lansat cu succes o sondă selenară, însă modulul său de aselenizare şi roverul au fost distruse într-un accident produs la mică distanţă de locul de pe Lună vizat acum de Chandrayan-3.

Premierul Narendra Modi, prezent la centrul de control al misiunii, a încurajat membrii echipei înainte de lansare. "În ceea ce priveşte programul nostru spaţial, tot ce e mai bun urmează să vină", a declarat el, potrivit AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.