Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

India, Mexic, Norvegia, Irlanda şi Kenya au intrat oficial în Consiliul de Securitate al ONU

editiadedimineata.ro
Adunare ONU

Alese în iunie anul trecut de Adunarea Generală a ONU, India, Mexic, Norvegia, Irlanda şi Kenya au intrat oficial luni în Consiliul de Securitate, pe fondul polarizării crescânde a forului care răspunde de pacea şi securitatea în lume, relatează AFP.

Aceste cinci ţări, care au participat la o primă reuniune a Consiliului vizând aprobarea unui program de lucru întocmit de Tunisia (preşedinte în exerciţiu în ianuarie), vor fi membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate timp de doi ani, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Situație dificilă pentru fostul ministru PNL al Mediului, Costel Alexe: Procurorii DNA cer urmărirea acestuia pentru luare de mită .

Consiliul de Securitate numără în total 15 membri, dintre care cinci permanenţi cu drept de veto (SUA, Rusia, China, Franţa şi Regatul Unit) şi zece nepermanenţi, din care jumătate sunt reînnoiţi anual.

Noii membri vin în Consiliu după Germania, Belgia, Republica Dominicană, Indonezia şi Africa de Sud. În 2021, influenţa în Consiliul de Securitate a Uniunii Europene va fi mai mică, cu doi membri mai puţin, în contextul în care Norvegia nu face parte din UE, iar Regatul Unit tocmai şi-a concretizat Brexit-ul.

Atât britanicii, cât şi membrii UE prezenţi în Consiliu au dat asigurări că poziţia lor nu ar urma să se schimbe în marile dosare internaţionale, precizând că Londra continuă să împărtăşească "aceleaşi valori" cu partenerii săi europeni.

În practică, Regatul Unit a trebuit să-şi sporească efectivele la ONU pentru a participa la reuniuni unde UE putea până acum să-l reprezinte şi vor fi necesare eforturi de concertare şi coordonare de o parte şi de alta pentru a afişa un front unit.

Agravate de unilateralismul lui Donald Trump, divizările din Consiliul de Securitate s-au înmulţit în ultimii ani. În contextul în care utilizarea dreptului de veto a rămas sub pragul de zece în deceniile 1990 şi 2000, acesta a fost folosit de 31 de ori între 2010 şi 2019 şi de cinci ori numai în anul 2020, potrivit media specializate SC Procedure.

Consiliul de Securitate gestionează o multitudine de conflicte şi crize, în principal prin circa 15 operaţiuni de menţinere a păcii în lume care mobilizează în jur 100.000 de Căşti Albastre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.