Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

India şi Bangladesh LOVITE de un ciclon de proporţii - Câte victime şi pagube a produs

libertatea.ro
ciclon zorba grecia

Ciclonul Bulbul s-a dezlănţuit în cursul nopţii asupra zonelor de coastă din estul Indiei şi sudul Bangladeshului, provocând decesul a trei persoane şi forţând zeci de mii de oameni să-şi părăsească locuinţele, au precizat duminică autorităţile, potrivit DPA, citată de AGERPRES.

Ciclonul a atins ţărmul sâmbătă seară la Sundarbans, cea mai întinsă pădure de mangrove din lume, situată între India şi Bangladesh, pe ţărmul Golfului Bengal, provocând ploi torenţiale şi vânturi cu viteze de până la 120 de kilometri la oră.

În India, un bărbat a decedat după ce un copac s-a prăbuşit peste el sâmbătă seară în Kolkata, capitala statului West Bengal, potrivit forţelor de ordine. În statul vecin Odisha, o altă persoană şi-a pierdut viaţa în urma prăbuşirii unui zid, au anunţat autorităţile locale.

În Bangladesh, furtuna tropicală a provocat decesul unei persoane după ce un copac s-a prăbuşit peste locuinţa acesteia, potrivit autorităţilor.

Sute de mii de rezidenţi din zonele de coastă din cele două ţări au fost evacuaţi ca măsură de precauţie înaintea sosirii ciclonului. Bangladesh a evacuat peste 300.000 de persoane, în timp ce în India, 125.000 de persoane au fost strămutate, cele mai multe în statul West Bengal.

Cel mai important aeroport din regiune, aflat la Kolkata, şi-a suspendat activitatea ca măsură de precauţie.

Furtuna s-a deplasat către nord-est şi va pierde din intensitate transformându-se într-o "depresiune tropicală" când va atinge coasta Bangladeshului până duminică la prânz cu viteze ale vântului de până la 60 de kilometri la oră, potrivit Departamentului indian de meteorologie.

Duminică, echipe de salvare şi ajutor vor fi mobilizate în regiunile afectate pentru a evalua pagubele, a declarat telefonic de la Kolkata Amalendu Dutta, un responsabil în domeniul managementului dezastrelor.

"Regiunea se confruntă cu rafale de vânt. Sute de arbori şi stâlpi de electricitate au fost smulşi, iar numeroase locuinţe au fost avariate", a mai spus Dutta.

Potrivit oficialilor din Bangladesh, furtuna a devastat recolte din regiuni extinse aflate în zonele de coastă.

"Am solicitat administraţiei locale să realizeze o evaluare rapidă a pagubelor rezultate în urma ciclonului", a declarat telefonic pentru DPA Shahadat Hossain, directorul departamentului pentru managementul dezastrelor din Bangladesh

Nu există informaţii privind pagube majore în Sundarbans, acolo unde furtuna a lovit ţărmul, potrivit responsabilului din domeniul conservării pădurilor Bangladesh Moyeenuddin Khan.

Pădurea cu o suprafaţă de 140.000 de hectare, administrată atât de Bangladesh, cât şi de India, face parte din patrimoniul UNESCO, şi este casa mai multor specii rare, printre care tigrul bengalez.

Ciclonul este un fenomen care se produce frecvent deasupra Golfului Bengal în perioada aprilie-noiembrie, provocând distrugeri pe regiuni extinse în zonele de coastă din India şi Bangladesh.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.