Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Indicele fericirii în UE - Care este cea mai fericită țară? Locul surprinzător ocupat de România

happy viata fericire

Indicele fericirii în UE - Care este cea mai fericită țară?

Austria ocupă primul loc, în timp ce cetățenii germani sunt mult mai puțin fericiți decât înainte, potrivit unui nou studiu. Austria, Polonia și România sunt cele mai fericite trei națiuni din UE, relatează Euronews citat de Rador Radio România.

Numele celor mai fericite și mai puțin fericite națiuni din Uniunea Europeană au fost dezvăluite - iar rezultatele s-ar putea să vă surprindă. Austria, Polonia și România sunt cele mai fericite trei națiuni din UE.

La celălalt capăt al clasamentului, Germania este oficial penultima, urmată doar de Bulgaria. De fapt, Bulgaria a fost singura țară dintre cele 27 analizate care a venit cu un scor general mai mic de șase din zece (zece fiind cel mai bun rezultat posibil) pentru satisfacția generală a vieții în 2022.

În fiecare an, Eurostat, agenția oficială de statistică a blocului comunitar, măsoară satisfacția vieții printr-un eșantion din populația fiecărui stat. Acea scară merge de la zero - nemulțumire absolută - la zece - care definește cea mai bună situație. De asemenea, se întreabă cât de optimiști sunt cei chestionați cu privire la viitor sau, după caz, cât de pesimiști.

Deși s-ar putea presupune că, cu cât țara este mai bogată, cu atât oamenii sunt mai fericiți, acesta nu pare să fie cazul, în general. În timp ce Germania are una dintre cele mai puternice economii dintre cele 27 de națiuni, cifrele privind fericirea sunt sumbre. În 2021, țara a avut un scor de 7,1. Cele mai recente date arată că a scăzut la 6,5.

Deși statisticile nu pot explica de ce oamenii sunt mult mai puțin fericiți decât în anul precedent, ele indică o dispoziție colectivă din ce în ce mai sumbră în Germania. Un alt organism german, Institutul Rheingold din Köln, folosește sondaje amestecate cu interviuri aprofundate. Într-un studiu publicat săptămâna trecută, ei au descoperit că oamenii „copleșiți de anxietate” reprezentau 20%, iar alți 9% erau clasificați drept „dezinteresați și retrași”.

Germania a suferit din cauza stagnării economice, a tulburărilor legate de războiul din Ucraina, a creșterii fără precedent a imigrației și a unui guvern relativ nepopular.

De ce sunt fericite cele mai fericite națiuni?

Nu este prima dată când Austria ajunge în fruntea clasamentului. Nivelul de fericire al austriecilor atinge un scor mediu de 8. Austria este o țară bogată, așa că acest scor poate fi o surpriză. În România și Polonia, însă, două națiuni mai sărace, satisfacția vieții se află la capătul superior al clasamentului, sugerând că mai mulți bani nu înseamnă neapărat mai multă fericire.

În schimb, se pare că factori precum vârsta, nivelul de educație, familia și situația financiară ar putea indica mai mult satisfacția generală în comparație cu bogăția. În ciuda luptelor milenialilor și generației Z, care au fost bine cunoscute, majoritatea statelor membre a demonstrat că persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani prezintă o mai mare satisfacție a vieții, comparativ cu cei de peste 65 de ani.

Tendința opusă a fost observată doar în Danemarca, Suedia, Irlanda, Țările de Jos, Luxemburg și Finlanda. Securitatea financiară se manifestă în date într-o oarecare măsură, deși poate nu în modul în care vă așteptați. Satisfacția vieții pare să depindă destul de mult de nivelul de educație, care, într-o oarecare măsură, reflectă nivelurile de venit.

În toate statele membre, satisfacția vieții a crescut în paralel cu nivelul de educație. Slovacia a fost țara în care acest aspect a contat cel mai mult, cu o diferență de 1,6 puncte între cei cu studii superioare și cei cu studii primare.

Unde locuiești, de asemenea, face diferența, deși aceste constatări sunt mult mai divizate.

În Malta, Austria, Finlanda, Țările de Jos, Belgia, Irlanda, Suedia, Danemarca și Luxemburg, oamenii din zonele rurale s-au declarat puțin mai fericiți, cu 0,2 puncte sau mai mult.

Cu toate acestea, în Bulgaria, România, Lituania, Slovacia, Portugalia, Ungaria, Croația, Cipru, Germania și Slovenia, locuitorii de la oraș s-au declarat mai mulțumiți de viață. Gospodăriile cu copii sunt cel mai fericite, în timp ce gospodăriile cu o singură persoană sunt cel mai puțin fericite. Acest lucru este caracteristic Europei, deoarece cercetările efectuate pe alte continente au descoperit contrariul.

Aceasta este o tendință pe care Europa o poate urma în viitorul apropiat. Între 2018 și 2022, satisfacția vieții a scăzut cel mai mult, -0,3 puncte, pentru gospodăriile cu copii în întreținere. Când vine vorba de sex, există foarte puține diferențe. Bărbații au fost ceva mai puțin fericiți între 2018 și 2022 decât femeile, dar ambele sexe sunt încă în medie de 7,1 puncte la nivelul UE.

Tendințe geografice?

Studiile arată că există un decalaj destul de semnificativ între diferitele părți ale UE. În general, oamenii din nord și din multe părți din vestul blocului comunitar tind să fie mai mulțumiți de viața lor decât cei din țările baltice.

Cei care locuiesc în apropierea zonei mediteraneene și în părțile de est ale UE au fost în mare parte mai nefericiți. Cu toate acestea, nu totul este sumbru. În acele țări cu satisfacție de viață în general mai scăzută, s-au înregistrat creșteri ușoare între 2018 și 2022, și invers în acele țări de obicei „fericite”.

Ca majoritatea studiilor de acest tip, rezultatele nu sunt o știință exactă.

Măsurată subiectiv, cu accent pe evaluarea cognitivă generală a oamenilor privind viața lor și eudaimonia – sau sentimentul că viața are sens – evaluarea va fi întotdeauna variabilă. Așadar, în timp ce Germania și Bulgaria ar putea crede că rezultatele înseamnă că viața cetățenilor lor este pe cale să devină mai sumbră pe măsură ce ne cufundăm mai adânc în iarnă, acesta poate să nu fie deloc cazul, deoarece rezultatele studiului pentru 2023 vor fi prezentate abia anul viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.