DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Indicii tulburătoare pe iPad-ul copilotului care a prăbuşit avionul GermanWings

F. P.
copilot

Noi elemente ale anchetei asupra prăbuşirii avionului Airbus 320 al companiei GermanWings au fost dezvăluite sâmbătă de ziarul american New York Times, citat de Paris Match, subliniind în special "orbirea" companiei faţă de tulburările psihologice ale lui Andreas Lubitz, copilotul care a provocat catastrofa, conţinutul iPad-ului său- analizat de anchetatori - fiind revelator în acest sens.

Nici filiala low cost GermanWings şi nici compania mamă Lufthansa, nici autorităţile nu au fost informate suficient despre tulburările psihologice ale lui Andreas Lubitz, potrivit New York Times.

Cotidianul a arătat sâmbătă breşele în sistemul german care din cauza unei "omniprezente culturi a vieţii private" a întreţinut o formă de orbire cu privire la problemele reale ale copilotului, care şi-a prăbuşit avionul după ce îi preluase comenzile, împiedicându-l pe comandant să revină în cabină. Acelaşi ziar aminteşte că mai multe cazuri similare s-au produs în istoria aviaţiei.

Potrivit Times, iPad-ul lui Andreas Lubitz a dezvăluit că acesta consultase, de altfel, pagini evocând catastrofe aeriene chiar înainte de plecarea sa în dimineaţa de 24 martie pentru cursa dus-întors Dusseldorf-Barcelona-Dusseldorf. El se interesa în special de dispariţia în continuare neelucidată a zborului MH 370 al Malaysia Airlines, dar şi de cazul zborului Mozambique Airlines, prăbuşit în mod voluntar de comandantul de bord în Namibia în 2013. Această dramă costase vieţile a 27 de pasageri şi altor cinci membri ai echipajului.

Andreas Lubitz s-a interesat, de asemenea, despre metode de suicid şi despre sistemele care protejează cabinele, instalate după 11 septembrie cu scopul de a împiedica orice intruziune.

În urmă cu zece zile, ŤKölner Expressť evocase de asemenea cercetări asupra laxativelor, putând lăsa să se presupună că Andreas Lubitz ar fi putut recurge la ele pentru a-l îndepărta în mod voluntar pe comandant din postul de pilotaj. Înaintea dramei, comandantul Patrick Sondheimer părăsise cabina pentru a se duce la toaletă. Blocat în exterior de Lubitz, el nu a mai putut să revină în interiorul cabinei.

Anchetatorii citaţi de New York Times asigură că copilotul a consultat mai mult de 12 medici, căutând cu disperare tratamente pentru boli reale sau imaginare. Potrivit jurnalului, Andreas Lubitz nu a transmis niciodată angajatorului său concluziile medicilor care îl declarau inapt pentru muncă.

Lufthansa, deci, nu a fost niciodată informată cu adevărat despre degradarea stării psihologice a angajatului său, astfel încât conducerea companiei a putut afirma, după dramă, că totul indica faptul că Andreas Lubitz era "100% apt" să zboare. De fapt, un control medical efectuat de un medic specializat în aeronautică, la sfârşitul lunii august, nu relevase nimic anormal, scrie Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.