Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Indonezia a semnat cu Franţa un contract pentru achiziţia primelor şase avioane Rafale dintr-o comandă totală de 42

aerotime.aero
avioane militare Mirage 2000, Rafale, F-35, EuroFighters

Indonezia a semnat cu Franţa un contract pentru achiziţia primelor şase avioane militare Rafale dintr-o comandă totală de 42, a anunţat joi ministrul apărării de la Jakarta, Prabowo Subianto, transmite AFP.

'Ne-am pus de acord cu privire la achiziţia a 42 de avioane Rafale', cu 'un contract semnat (joi) pentru primele şase', a declarat ministrul indonezian după întâlnirea avută la Jakarta cu omologul său francez, Florence Parly.

Cei doi semnaseră în 2021, la Paris, un acord de cooperare în domeniul apărării, iar în ultimele luni au avut loc negocieri privind finanţarea şi compensaţiile pentru achiziţia de avioane Rafale, potrivit Agerpres.

Indonezia, cea mai mare ţară din Asia de Sud-Est, nu a mai cumpărat până acum avioane de luptă franceze, dar căută să-şi diversifice alianţele şi furnizorii de echipament militar, în contextul amplificării tensiunilor în zona Asia-Pacific între China şi SUA.

La rândul său, Franţa încearcă să strângă legăturile cu Jakarta după ce anul trecut şi-a văzut zguduită strategia de a se afirma în această zonă, odată cu decizia neaşteptată a Australiei de a rupe un megacontract de achiziţie de submarine franceze şi de a intra într-o alianţă strategică, AUKUS, cu SUA şi Marea Britanie.

Indonezia dispune de o flotă îmbătrânită, compus mai ales din avioane F-16 americane şi aparate Suhoi ruseşti Su-27 şi Su-30, şi se află în negocieri cu mai mulţi furnizori pentru înnoirea ei.

Un contract semnat în 2018 pentru achiziţia a 11 avioane de luptă Suhoi Su-35 din Rusia nu s-a mai materializat, din cauza legii americane CAATSA ce prevede sancţiuni automate de îndată ce un stat încheie o 'tranzacţie semnificativă' cu sectorul de armament al Rusiei.

Jakarta mai negociază acum achiziţia a 30 de avioane americane F-15, potrivit presei, şi participă la un proiect de cercetare şi dezvoltare alături de Coreea de Sud pentru avionul de luptă KF-21.

Pentru grupul francez Dassault, producătorul avioanelor Rafale, anul 2021 a fost unul fast, cu 18 aparate vândute Greciei (dintre care 12 second-hand), 30 Egiptului şi 12 second-hand Croaţiei, şi o comandă record de 80 de avioane destinate Emiratelor Arabe Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.