Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Indonezia rămâne un model de islam moderat, afirmă preşedintele Joko Widodo

indonezia

Preşedintele Indoneziei, Joko Widodo, a afirmat luni că ţara sa rămâne un model de islam moderat, contrazicându-i pe criticii care fac referire la mitinguri ale musulmanilor radicali şi condamnarea la închisoare a unui politician creştin pentru blasfemie ca dovadă că reputaţia acestei ţări este pe cale să se destrame, relatează DPA. 'Pluralismul a făcut întotdeauna parte din ADN-ul Indoneziei', a afirmat Joko Widodo într-un interviu acordat Reuters la palatul prezidenţial din Jakarta. 'În pofida multor provocări, în Indonezia islamul a fost întotdeauna o forţă a moderaţiei', a subliniat el.

Ideologia de stat a Indoneziei include unitatea naţională, justiţia socială şi democraţia alături de credinţa în Dumnezeu şi consfinţeşte diversitatea religioasă în cadrul unui sistem secular de guvernare. În timpul regimului autoritar al preşedintelui Suharto, care a încetat în 1998, grupările islamiste extremiste au fost interzise, dar au câştigat teren în ultimii ani, în ţara cu cea mai numeroasă populaţie musulmană din lume, conform Agerpres.

Tensiunile religioase şi politice au escaladat la sfârşitul anului trecut, când islamiştii au organizat proteste ample la care au participat la Jakarta sute de mii de persoane, împotriva guvernatorului de atunci al capitalei indoneziene, Basuki Tjahaja Purnama, creştin de etnie chineză care a fost acuzat de insultarea Coranului. În aprilie, acesta, aliat al preşedintelui Widodo, a pierdut alegerile în faţa unui rival musulman. În mai, el a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru blasfemie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.