Înlocuirea zahărului cu îndulcitori artificiali în scopul reducerii greutăţii corporale este o metodă pe cât de răspândită, pe atât de controversată. Deşi conţin mai puţine calorii, nutriţioniştii atrag atenţia că aceste substanţe afectează iremediabil sănătatea.
"Persoanele care le folosesc se obișnuiesc cu gustul dulce, așa că atunci când nu au îndulcitori la îndemână ei vor folosi neapărat alimente dulci cu zahăr, ceea ce are un efect negativ", a declarat Amorin Popa, șeful secției de diabetologie a Spitalului Județean din Oradea, pentru Digi24.
"Sunt foarte periculoși, deși aparent sunt inofensivi pentru că sunt molecule sintetice, pentru că au efecte secundare pe care lumea nu le cunoaște: se asociază cu depresie, depresia se asociază cu cancerul", Luiza Demian, medic nutriționist-diabetolog.
"Există foarte multe produse cu îndulcitori neindicați cum ar fi aspartamul, în primul rând sucurile, produse de patiserie, cofetărie, sunt produse pentru copii care din păcate folosesc îndulcitori", a precizat Celus Apostol - specialist în nutriție.