'Industria alimentară ar trebui să înceteze producerea acestor alimente': Avertismentul experților

Autor: Diana Pană

Publicat: 11-10-2025 13:42

Actualizat: 11-10-2025 13:52

Article thumbnail

Sursă foto: Shutterstock

Cea mai mare organizație din Statele Unite dedicată sănătății inimii, American Heart Association (AHA), a lansat noi recomandări privind consumul de alimente ultraprocesate (UPF), cu doar câteva zile înainte de publicarea celui de-al doilea raport al Comisiei „Make America Healthy Again” (MAHA), condusă de secretarul american al Sănătății, Robert F. Kennedy Jr.

Primul raport MAHA, publicat în luna mai, evidenția modul în care alimentele ultraprocesate contribuie la apariția bolilor cronice la copii, iar a doua parte urmează să prezinte propuneri de modificări ale politicilor, potrivit CNN.

Mesajul cheie al AHA este clar: majoritatea alimentelor ultraprocesate sunt dăunătoare pentru sănătate, inclusiv pentru sănătatea inimii, iar industria alimentară ar trebui să înceteze producerea acestora, iar autoritățile de reglementare să nu mai permită promovarea lor.

Totuși, AHA subliniază că unele alimente ultraprocesate pot fi consumate în cantități limitate, precum „anumite tipuri de pâine integrală, iaurturi cu conținut redus de zahăr, sosuri de roșii și paste de unt de arahide sau fasole”. Chiar și acestea trebuie monitorizate pentru a se asigura că rămân opțiuni sănătoase.

„Să nu renunțăm la această industrie doar pentru că există câteva produse care sunt puțin mai sănătoase decât marea majoritate a alimentelor ultraprocesate, pline de zahăr, sare și grăsimi”, a spus Christopher Gardner, vicepreședinte al grupului de redactare a raportului AHA și profesor de medicină la Universitatea Stanford.

Gardner a adăugat: „Avem o mulțime de dovezi că excesul de sare, zahăr și grăsimi este dăunător — știm asta încă de pe vremea apariției junk food-ului. Dar junk food-ul de astăzi este ultraprocesat, conține aditivi cosmetici care duc la supraalimentare și la o mulțime de probleme de sănătate. Asta este problema. Putem să ne concentrăm mai mult pe aceste aspecte?”

Consumul de UPF, o problemă majoră

Noile date publicate de CDC arată că americanii cu vârsta peste 1 an obțin 55% din caloriile zilnice din alimente ultraprocesate, procentaj care urcă la 62% în cazul copiilor cu vârste între 1 și 18 ani. Potrivit AHA, cercetările au arătat o relație doză-răspuns între consumul de UPF și bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, obezitate și mortalitate.

O analiză din februarie 2024, bazată pe 45 de meta-analize efectuate pe aproape 10 milioane de persoane, a arătat că doar o porție suplimentară pe zi de UPF a crescut riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare cu aproximativ 50%. De asemenea, riscul de obezitate crește cu 55%, tulburările de somn cu 41%, diabetul de tip 2 cu 40%, iar riscul de depresie cu 20%.

Pentru a reduce aceste riscuri, AHA recomandă limitarea consumului de alimente ultraprocesate dăunătoare, în special cele bogate în grăsimi nesănătoase, zahăr și sare, permițând în același timp consumul „unui număr mic de alimente ultraprocesate selectate, accesibile și de o calitate alimentară mai bună”.

Reacții din comunitatea științifică

Marion Nestle, profesoară emerită la Universitatea din New York, a declarat că accentul pus pe UPF-urile „sănătoase” nu este util. „Numărul redus de alimente din această categorie și cercetările recente arată că chiar și UPF-urile considerate sănătoase îi determină pe oameni să consume mai multe calorii decât ar consuma dacă ar mânca alimente minim procesate”, a spus ea.

Nestle face referire la un studiu realizat în Regatul Unit care a arătat că persoanele care au consumat mese preparate acasă au slăbit de două ori mai mult decât cele care au consumat alimente ultraprocesate considerate sănătoase.

Clasificarea alimentelor ultraprocesate

AHA a împărțit UPF-urile în trei categorii: sănătoase, moderat sănătoase și nesănătoase.

  • Alimente sănătoase: fructe și legume proaspete și congelate fără adaos de zahăr sau sare; cereale integrale; semințe și nuci nesărate; fasole și leguminoase uscate; uleiuri vegetale; lapte sau iaurt simplu cu conținut redus de grăsimi; carne slabă neprelucrată; băuturi neîndulcite și apă.

  • Alimente moderat sănătoase: orez alb și paste; lactate cu conținut ridicat de grăsimi; pâine din cereale rafinate; nuci sărate; fructe conservate în sirop ușor; fasole conservată cu sare; brânzeturi tari; înlocuitori de ouă; supe cu conținut redus de sodiu și grăsimi.

  • Alimente nesănătoase: carne roșie cu grăsimi ridicate, carne procesată (nuggets, hot dog, cârnați), unt, untură, uleiuri tropicale, smântână, sucuri, zahăr, biscuiți, chipsuri, pizza, tăiței instant și alimente ultraprocesate cu conținut ridicat de zahăr, sare sau grăsimi.

Recomandările AHA oferă astfel un ghid detaliat pentru limitarea consumului de alimente ultraprocesate și promovarea unei diete mai sănătoase.

Google News
Comentează
Articole Similare
Parteneri