Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Industria prelucrătoare mondială în creștere, pentru a patra lună la rând, cu un ritm în accelerare în octombrie

afaceri crestere

Statisticile indică creșterea industriei prelucrătoare mondiale pentru a patra lună la rând în octombrie, cu un ritm în accelerare (cea mai bună dinamică din aprilie 2018), pe fondul redinamizării comerțului internațional și resimțirii mix-ului relaxat (fără precedent) de politici economice.

O analiză a Băncii Transilvania citează Markit Economics, care a publicat datele privind dinamica indicatorului PMI (Purchasing Managers’ Index) din industria prelucrătoare (motorul economiei mondiale în ultimele decenii) în octombrie și primele 10 luni ale anului curent. Indicatorul coincident reflectă climatul din industria prelucrătoare, pragul de 50 puncte separând scăderea de creștere, potrivit mediafax.ro.

Citește și: Donald Trump, ieșire furtunoasă după atacul din Viena: 'Aceste atacuri ale răului asupra oamenilor nevinovaţi trebuie să înceteze'

Indicatorul confirmă intrarea economiei mondiale în ciclul post-pandemie, precum și scenariul revenirii în V. Indicatorul PMI a crescut cu un ritm lunar de 0,6 puncte la 53 puncte în octombrie, cel mai ridicat nivel din aprilie 2018.

Se evidențiază majorarea comenzilor noi pentru a patra lună la rând în octombrie, cu un ritm în accelerare în contextul evoluției componentei export, expresie a redinamizării comerțului internațional, într-o dinamică puternic influențată și de mix-ul relaxat (fără precedent) de politici economice.

De asemenea, componenta perspective pentru următoarele 12 luni s-a ameliorat spre cel mai ridicat nivel din mai 2018, ceea ce indică premise de accelerare a producției în lunile următoare.

Totodată, componenta producție a crescut pentru a patra lună la rând în octombrie, cu un ritm în accelerare.

Citește și: Camera Deputaților pregătește o lovitură pentru Klaus Iohannis: se poate ajunge la arbitrajul CCR

Cu toate acestea, companiile din industria prelucrătoare au diminuat locurile de muncă pentru a 11-a lună la rând în octombrie.

Din perspectiva analizei pe marile grupe industriale se evidențiază majorarea producției de bunuri de capital, ceea ce confirmă intrarea în ciclul economic post-pandemie.

De asemenea, componentele bunuri de consum și bunuri intermediare au crescut luna trecută.

Din perspectiva analizei pe țări se observă creșterea industriei pentru a cincea lună consecutiv în SUA (prima economie a lumii), cu un ritm în accelerare în octombrie.

Indicatorul ISM (Institute for Supply Management) a urcat cu 3,9 puncte lună/lună la 59,3 puncte în octombrie, cel mai ridicat nivel din septembrie 2018.

Majorarea componentei comenzi noi (cu 7,7 puncte lună/lună la 67,9 puncte) exprimă premise favorabile pentru dinamica industriei prelucrătoare în trimestrele următoare.

De asemenea, componenta producție a accelerat, iar componenta locuri de muncă a revenit pe creștere în octombrie, evoluții care confirmă debutul unui nou ciclu în industria americană.

Totodată, industria prelucrătoare din China (a doua economie a lumii) a accelerat în octombrie (indicatorul PMI în creștere cu un ritm lunar de 0,6 puncte la 53,6 puncte), cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2011. Majorarea comenzilor noi cu cel mai bun ritm din 2010 exprimă premise favorabile pentru dinamica industriei prelucrătoare pe termen scurt.

De asemenea, industria prelucrătoare din Zona Euro (principalul partener economic al României) a crescut pentru a patra lună consecutiv în octombrie, cu un ritm în accelerare (spre maximul din iulie 2018).

Majorarea comenzilor noi cu cel mai bun ritm de la începutul anului 2018 exprimă premise favorabile pentru industria regiunii în trimestrele următoare, în pofida intensificării crizei sanitare.

Totodată, accelerarea componentei bunuri de capital (cea mai bună evoluție din 2018) confirmă intrarea regiunii în ciclul investițional post-pandemie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.