Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INEDIT. Pastele in familiile prezidentiale. Cum petreceau fostii presedinti

paste

De la presedinti atei, la presedinti ortodocsi, la cel lutheran de acum, Romania a avut parte de conducatori foarte diferiti de-a lungul timpului, iar acestia si-au petrecut Pastele fiecare in felul sau respecatand mai mult sau mai putin traditiile.

Nicolae si Elena Ceausescu era teoretic atei, ba chair dusmani declarati ai Bisericii insa cei apropiati familiei dictatorului sustin ca acesta sarbatorea Pastele in secret, respecatand traditiile invatate de la parinti. Mai mult decat atat, el chema calugari sa ii sfinteasca bucatele de Paste.

Nu lipseau ouăle vopsite, friptura de miel şi drobul. Lui Nicolae Ceauşescu îi plăcea însă cel mai mult cozonacul, după cum povesteşte Suzana Andreiaş, fostul administrator al locuinţelor dictatorului.

"În două ore am făcut cozonac acolo, în vilă, în cuptor. I-au pus în maşină şi i-au luat cu tot cu tăvi la Bucureşti. A treia zi de Paşte, când am ajuns la Bucureşti, am mai văzut doar unul în bucătărie. Şi o întreb pe fata din casă: Olimpia, cine a mâncat, mă, cozonacii ăia? Dumnealor au mâncat, a zis fata. Lui îi plăcea cozonacul simplu, numai cu stafide", povestea Suzana Andreiaş, potrivit Romania TV.

Fostul presedinte Ion Ilescu este si el ateu, iar de Sarbatorile Pascale a fost intodeauna discret, nu a iesit public la slujbe. Desi nu a vorbit niciodata deschis despre credinta sa si despre traditiile pe care le-ar respecta sau nu, este stiut ca in copilarie îl ajuta pe tatăl său la tăierea mieilor de Paşte, în satul natal, Olteniţa.

În schimb, fostul şef de stat Emil Constantinescu a încercat să întreţină o relaţie bună cu Biserica şi participa la multe slujbe. În anul 2008, a fost primul preşedinte al României care a participat la slujba de la mănăstirea Putna, unde a petrecut apoi şi Paştele.

Modelul a fost preluat şi de Traian Băsescu, figură nelipsită de la mănăstiri în primii săi ani de mandat. Fostul preşedinte își petrecea Paştele în Moldova şi în Ardeal, unde în noapte de Înviere făcea băi de mulţime alaturi de sotia sa. Începând cu 2011, odata cu scaderea dramatica a popularitatii sale, Traian Băsescu s-a retras de la aceste manifestări publice. A preferat să-şi petreacă Paştele în familie, departe de presă şi de români, în vila sa de protocol de la Neptun.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.