Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Infectarea cu Omicron, doar o 'gripă mare'? Precizările unui epidemiolog chinez

ECDC
Omicron Covid

Riscul de apariţie a simptomelor grave cauzate de Omicron pare să fie în scădere, însă virusul se răspândeşte rapid, a declarat un important epidemiolog chinez, citat luni de agenţia Xinhua, adăugând că este prea devreme pentru a califica infecţiile cu această variantă a coronavirusului drept "gripă mare", anunță Agerpres.

Liang Wannian, şeful grupului de experţi pentru răspunsul la COVID-19 din cadrul Comisiei Naţionale de Sănătate (NHC) din China, a declarat că "în cazul în care există o cifră absolută mare a persoanelor infectate, numărul de cazuri grave şi de decese la populaţia în ansamblu va fi ridicat, ceea ce poate provoca încă un rău considerabil".

Epidemiologul a subliniat că esenţa politicii "zero COVID" a Chinei constă într-un răspuns rapid şi măsuri specifice.

"Odată ce un focar este detectat, avem o gamă de modalităţi pentru a-l stârpi de la rădăcină", a spus el. "Cheia constă în asigurarea detectării şi eliminării timpurii", a adăugat epidemiologul.

Liang Wannian a avertizat împotriva oricărei delăsări, ezitări sau a asumării riscurilor în lupta anti-COVID-19, spunând că virusul se poate răspândi exponenţial dacă nu este detectat în timp util sau dacă nu se intervene imediat.

Strategia "zero-COVID", politica chineză de sănătate publică implementată pentru în lupta contra coronavirusului în ultimii doi ani, s-a dovedit eficientă în atingerea unui echilibru între prevenirea şi controlul epidemiei şi dezvoltarea economică şi socială, a spus Liang.

Scopul acestei abordări este acela de a aduce epidemia sub control în cel mai scurt timp posibil cu un cost minim pentru societate.

"Dacă nu procedăm la eliminarea dinamică a fiecărui focar sporadic, acesta va evolua în cele din urmă într-o resurgenţă pe scară largă", a menţionat el.

China a cunoscut o resurgenţă a cazurilor de COVID-19 din martie, unele provincii înregistrând o creştere rapidă a numărului de infecţii.

Între 1 şi 18 martie, peste 29.000 de infecţii locale au fost raportate în 28 de regiuni la nivel provincial de pe teritoriul Chinei continentale. Peste 95% dintre pacienţii cu COVID-19 din cel mai recent focar au fost cazuri uşoare sau asimptomatice, conform datelor NHC.

China continentală a raportat duminică 1.947 de cazuri de COVID-19 transmise local şi 2.384 de noi cazuri asimptomatice locale.

"Cea mai recentă resurgenţă (ca cazurilor) din China nu înseamnă că politica şi măsurile de răspuns la COVID-19 ale ţării sunt ineficiente", a notat Liang.

Numărul cazurilor de infectare a crescut exponenţial în multe ţări şi regiuni într-o perioadă scurtă de timp, de când variantele Omicron s-au răspândit în întreaga lume. "Cu toate acestea, China a asistat la o creştere mai lentă a numărului de infecţii, tocmai pentru că am luat o serie de măsuri eficiente de intervenţie pentru a reduce (răspândirea) virusului", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.