Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inflația din Egipt a atins aproape 40% în luna august, într-un an

Globalbanks.com
Lira egipteana

Criza economică continuă să se agraveze în țară. Prețurile alimentelor au crescut cu 72% în ultimul an, relateaza Le Monde citat de Rador.

Inflația a atins +39,7% în Egipt în luna august, în interval de un an, cel mai înalt nivel istoric din această țară a cărei criză economică continuă să se agraveze, întrucât reformele cerute de creditorii săi întârzie atât de mult.

Cifrele de la Institutul Național de Statistică al celei mai populate țări arabe sunt clare într-o țară în care 60% dintre locuitori trăiesc sub pragul sărăciei sau chiar mai jos. Într-un an, prețurile la alimente au crescut cu 71,9%, cele ale transporturilor cu 15,2% și cele ale îmbrăcămintei cu 23,6%.

De luni de zile, inflația a crescut constant în Egipt, exacerbată de o devalorizare a monedei de aproape 50%. Creșterea dolarului față de monedă afectează în mod direct gospodăriile, deoarece marea majoritate a mărfurilor sunt importate în dolari în Egipt. Țara cu 105 milioane de locuitori, cel mai mare importator de grâu din lume, suportă greul războiul dintre Ucraina și Rusia, cei doi furnizori principali ai săi.

Între megaproiectele președintelui Abdel Fattah Al-Sissi, subvențiile pentru numeroase produse și politica monetară de sprijinire a lirei egiptene, datoria sa externă a explodat și ea. S-a triplat sau chiar mai mult în zece ani, atingând un record de 165,4 miliarde de dolari în acest an, potrivit Ministerului Planificării, făcând Egiptul una dintre cele cinci țări din lume cele mai expuse riscului de neplată.

Anul trecut, Fondul Monetar Internațional (FMI) a aprobat un împrumut de trei miliarde de dolari pentru a-l ajuta. Dar până acum a fost plătită doar prima tranșă, următoarea fiind suspendată din martie, deoarece Cairo nu a implementat reformele cerute de FMI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.