Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Crește influența lui Vladimir Putin în Bulgaria: socialiștii nu vor vota un alt Guvern condus de fostul premier pro-Occidental

Pinterest
Bulgaria

Socialiştii bulgari, aliaţi în cadrul coaliţiei care a format fostul guvern al premierului pro-Occidental Kiril Petkov, au anunţat miercuri că nu vor susţine un nou cabinet condus de Petkov, nemulţumiţi de decizia acestuia de a expulza 70 de diplomaţi ruşi, relatează Reuters, informează Agerpres.

Poziţia socialiştilor va aduce probabil Bulgaria mai aproape de noi alegeri în toamnă, al patrulea scrutin din aprilie 2021.

Formaţiunea a numit expulzarea diplomaţilor în baza unor suspiciuni de spionaj drept "inacceptabilă".

"Suspendăm orice convorbiri cu partidul PP (Continuăm Schimbarea) pentru formarea unui nou guvern", a declarat lidera socialistă şi fosta adjunctă a şefului guvernului Kornelia Ninova. "Decizia de a expulza 70 de diplomaţi ruşi este fără precedent... Pentru noi este complet inacceptabilă", a spus ea.

Vezi și: Administrația Biden mai primește o lovitură: premier în Bulgaria ar putea să ajungă un aliat al lui Vladimir Putin (analiză)

Ninova a spus că Petkov a luat decizia de a-i expulza pe diplomaţi fără aprobarea guvernului şi că partidul ei s-ar putea întoarce la negocieri pentru un guvern de coaliţie cu PP dacă Petkov nu va mai fi nominalizat ca prim-ministru.

Preşedintele Rumen Radev a refuzat să comenteze asupra expulzărilor, afirmând că îi lipsesc informaţiile detaliate, dar şi-a exprimat speranţa că Petkov a luat în considerare consecinţele deciziei sale.

Vezi și: Bulgaria ia măsuri dure împotriva Rusiei: 70 de diplomați ruși acuzați de spionaj și expulzați

Partidul PP încearcă să adune o majoritate pentru un nou guvern, după ce cabinetul său a fost înlăturat în urma unei moţiuni de cenzură săptămâna trecută, dar analiştii erau sceptici că ar putea reuşi încă înainte de decizia socialiştilor.

Petkov a avut o poziţie neobişnuit de fermă împotriva Rusiei pentru o ţară care are legături culturale, religioase şi istorice cu Rusia şi a fost multă vreme o atracţie pentru turiştii ruşi, comentează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.