Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INFOGRAFIC - Câți litri de benzină poți cumpăra cu un salariu mediu? Comparație între România și celelalte state europene

Radu Pop
benzinarie franta

Analiștii au examinat dinamica modificării prețului benzinei în România și în întreaga lume în prima jumătate a anului și au calculat câți litri de benzină își poate permite un român cu un salariu mediu, conform picodi.com.

Cele mai mici prețuri la benzină pot fi găsite în Europa de Est – în Belarus (0,86 euro/litru), Rusia (0,58 euro/litru) și Kazahstan (0,45 euro/litru). Pe de altă parte, cele mai mari prețuri la benzină trebuie să fie plătite de șoferii din Islanda (2,08 euro/litru), Norvegia (1,94 euro/litru) și Danemarca (1,93 euro/litru).

Cu un salariu mediu, cea mai mare cantitate de benzină poate fi cumpărată de cetățenii din țările cu salarii mari – elvețienii (3 025 litri), luxemburghezii (2 413 litri) și danezii (2 033 litri).

Conform celor mai recente date prezentate de INSSE, salariul mediu în Român este de 4 564 RON net. Aceasta înseamnă că, în medie, un român poate cumpăra 686 litri de benzină (locul 28 din 43 de țări). Anul trecut, în aceeași perioadă, salariul mediu a putut cumpăra doar 463 de litri (cu 223 litri mai puțin).

Comparativ cu anul trecut, cei trei lideri nu s-au schimbat: Algeria (0,31 euro/litru), Kuweit (0,32 euro/litru) și Iran (0,33 euro/litru) sunt în continuare cele mai ieftine țări din lume. Hong Kong continuă să fie cea mai scumpă țară, cu un litru de benzină care costă 2,76 euro.

În clasamentul global al puterii de cumpărare, podiumul aparține țărilor din Golf: cu un salariu mediu, cea mai multă benzină poate fi cumpărată în Kuweit (7 222 litri), Qatar (6 839 litri) și Emiratele Arabe Unite (4 611 litri).

Pe de altă parte, indicele benzinei arată cel mai rău în aceste țări: Pakistan – 166 de litri pentru un salariu mediu; Sri Lanka – 157 de litri; Cuba – 27 de litri.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.