Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INFOGRAFIC | COVID-ul se transformă într-o gripă obișnuită - Mai multe infectări în valul 5, mai puține spitalizări și forme grave

Valul 5 al pandemiei, pus pe seama variantei Omicron a coronovirusului, a adus cea mai abruptă creștere a numărului cazurilor de infectare. În trei săptămâni, de când cazurile raportate zilnic sunt în creștere, viteza de răspândire a virusului este de două ori mai rapidă decât în valul 4. Vestea bună este că devine evident faptul că persoanele infectate în această perioadă fac forme grave într-un procent mult mai mic decât în valurile precedente. Astfel, în ciuda predicțiilor apocaliptice, presiunea pe spitale s-ar putea menține la un nivel acceptabil în următoarele săptămâni.

După cum se poate observa și în graficele de mai jos, numărul cazurilor noi de COVID-19 a ajuns săptămâna trecută la nivelul atins în valul patru la sfâșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie. Creșterile raportate în cursul acestei săptămâni vor duce, cel mai probabil, la egalarea vârfului săptămânal din valul 4, înregistrat în săptămâna 18-24 octombrie.

content-image

Evoluția numărului de pacienți în secțiile COVID aduce însă o primă veste bună. Curba internărilor crește mult mai lent decât curba infectărilor. În ultimele trei săptămâni, deși numărul cazurilor zilnice a crescut de 10 ori, numărul pacienților din secțiile COVID încă nu s-a dublat. În prezent, în secțiile COVID sunt mai puțin de 4300 de pacienți. În valul 4, în perioada în care numărul infectărilor era asemănător, secțiile COVID înregistrau deja peste 10.000 de pacienți.

content-image

Situația este și mai bună dacă analizăm evoluția numărului pacienților cu COVID din secțiile ATI. La un număr egal de infectări, în valul 4, în secțiile ATI erau peste 1000 de pacienți cu COVID. În prezent, numărul pacienților la ATI este sub 500 - o creștere de mai puțin de 100 de pacienți în trei săptămâni de explozie a numărului cazurilor noi.

content-image

Evoluția spitalizărilor și a numărului pacienților la ATI, raportate la evoluția săptămânală a cazurilor noi de COVID-19, în intervalul 1 septembrie 2021 - 18 ianuarie 2022, poate fi observată în cele două grafice de mai jos (suprapuneri simple, fără a ține cont de scară, strict pentru a putea fi observate tendințele diferite).

content-image

content-image

Tabelul și graficul de mai jos arată evoluția zilnică a cazurilor noi, raportată la a evoluția numărului pacienților din secțiile COVID, strict pentru zilele scurse din anul 2022.

content-image

content-image

content-image

Sursa date: Grupul de Comunicare Strategică

Grafice și tabele: stiripesurse.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.