Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INFOGRAFIC - Împărțirea economiei mondiale de 94 de trilioane de dolari într-o singură fotografie

visualcapitalist.com

Doar patru țări – SUA, China, Japonia și Germania – reprezintă peste jumătate din producția economică mondială în funcție de produsul intern brut (PIB) în termeni nominali. De fapt, numai PIB-ul SUA este mai mare decât PIB-ul combinat a 170 de țări. Cum se compară diferitele economii ale lumii? În aceast infografic putem vedea PIB-ul pe țară în 2021, folosind date și estimări de la Fondul Monetar Internațional (FMI), arată o analiză a publicației visualcapitalist.com.

La 22,9 trilioane de dolari, PIB-ul SUA reprezintă aproximativ 25% din economia globală, o pondere care sa schimbat semnificativ în ultimii 60 de ani.

Industriile finanțelor, asigurărilor și imobiliare (4,7 trilioane de dolari) contribuie cel mai mult la economia țării, urmate de serviciile profesionale și de afaceri (2,7 trilioane de dolari) și guvernamentale (2,6 trilioane de dolari).

Economia Chinei este a doua în termeni nominali, situându-se la aproape 17 trilioane de dolari în PIB. Rămâne cel mai mare producător din lume, pe baza producției cu producție extinsă de oțel, electronică și robotică, printre altele.

Cea mai mare economie din Europa este Germania, care exportă aproximativ 20% din autovehiculele din lume. În 2019, comerțul total a echivalat cu aproape 90% din PIB-ul țării.

La celălalt capăt al spectrului se află cele mai mici economii din lume după PIB, în primul rând țările în curs de dezvoltare și insulare.

Cu un PIB de 70 de milioane de dolari, Tuvalu este cea mai mică economie din lume. Situată între Hawaii și Australia, cea mai mare industrie a acestui arhipelag vulcanic se bazează pe drepturile teritoriale de pescuit.

În plus, țara câștigă venituri semnificative din domeniul său web „.tv”. Între 2011 și 2019, a câștigat 5 milioane de dolari anual de la companii – inclusiv Twitch, deținută de Amazon, pentru a licenția numele de domeniu Twitch.tv – echivalentul a aproximativ 7% din PIB-ul țării.

Economia Irlandei, cu o creștere estimată a PIB-ului real de 13%, este susținută de cele mai mari corporații multinaționale din lume. Facebook, TikTok, Google, Apple și Pfizer au toate sediul central european în țară, care are o rată a impozitului pe profit de 12,5% – sau aproximativ jumătate din media globală. Dar aceste rate sunt programate să se schimbe în curând, deoarece Irlanda s-a alăturat acordului OCDE de 15% privind rata minimă a impozitului pe profit, care a fost finalizat în octombrie 2021.

Economia Macao a revenit după ce restricțiile COVID-19 au început să se ridice, dar mai mulți nori de furtună sunt la orizont pentru districtul chinez. Campania anticorupție a PCC și arestările recente ar putea semnala o relație mai tensionată între China continentală și cel mai mare centru de jocuri de noroc din lume.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.