Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Informație explozivă în presa americană: Putin a aprobat personal interceptarea dronei în Marea Neagră

drona mq-9

NBC News relatează, citând trei oficiali neidentificați ai administrației americane, că recenta ofensivă a Forțelor Aeriene ruse împotriva dronei americane MQ-9 Reaper a fost aprobată "la cele mai înalte niveluri de la Kremlin".

Marți, o dronă americană s-a prăbușit în Marea Neagră, în apropiere de Crimeea anexată. Potrivit Washingtonului, acest lucru s-a întâmplat după o coliziune cu un avion de vânătoare rusesc, deși Moscova susține că nu a existat niciun contact fizic între cele două aeronave.

Avioanele de luptă rusești aruncau combustibil pentru avioane de vânătoare asupra MQ-9 Reaper, potrivit serviciilor secrete americane, cu intenția de a abate drona de la curs sau de a-i "orbi" senzorii.

"Agresivitatea în interceptare a făcut parte din intenția conducerii ruse", a declarat un oficial american anonim pentru reporteri.

Putin a aprobat personal interceptarea

Un oficial al administrației americane a declarat pentru NBC News că are dovezi că președintele Vladimir Putin a aprobat personal interceptarea. Alți oficiali au refuzat să dea detalii și au vorbit doar despre "cel mai înalt nivel" de luare a deciziilor.

Potrivit surselor NBC News, avionul de vânătoare rusesc nu a avut intenția de a atinge elicea dronei americane (autoritățile ruse neagă faptul unei astfel de coliziuni). Oficialii americani care au vorbit cu reporterii au văzut imagini ale incidentului - și, pe baza acestora, au ajuns la concluzia că coliziunea s-a datorat unei erori de pilotaj.

În plus, publicația a precizat că, potrivit a trei oficiali ai Pentagonului și a unui oficial al administrației prezidențiale americane, Joe Biden, militarii ruși ajunseseră deja în zona în care a căzut MQ-9 Reaper. Rușii încearcă în mod activ să găsească și să recupereze epava dronei cu ajutorul unor nave și avioane, dar SUA nu au primit nicio dovadă că au reușit, au precizat sursele.

Unul dintre oficiali a declarat că cea mai mare parte a epavei s-a scufundat în Marea Neagră.

Potrivit a trei interlocutori de la NBC News, este puțin probabil ca Statele Unite să reușească, de asemenea, să scoată de pe fundul apei epava MQ-9 Reaper căzută.

Șeful Statului Major Interarme al SUA, Mark Milley, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că epava dronei nu este probabil mare lucru, iar aceasta s-a scufundat într-o zonă în care adâncimea apei depășește 1,5 km. Milley a subliniat că SUA au luat toate măsurile necesare pentru a elimina software-ul dronei, astfel încât rușii să nu poată obține informații clasificate dacă vor reuși să ridice epava aparatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.