Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Informaţii grave în presa americană: Hackerul român Guccifer era agent rus

Marcel Lehel Lazăr Guccifer

Hackerul Guccifer 2.0, care a acţionat împotriva campaniei prezidenţiale din 2016 a fostului secretar de stat american Hillary Clinton, ar fi lucrat de fapt pentru serviciile secrete militare ruse GRU, scrie vineri Business Insider, citând o relatare a publicaţiei Daily Beast.

Potrivit Agerpres, Guccifer 2.0 a negat orice legături cu Rusia, dar în ianuarie 2017, în urma examinării amprentelor digitale, comunitatea de informaţii a SUA a ajuns la concluzia că atacurile cibernetice asupra Comitetului Naţional Democrat şi asupra membrilor campaniei lui Hillary Clinton pentru prezidenţiale au fost în mare măsură, dacă nu chiar în totalitate, conduse de grupuri care lucrau pentru serviciile ruse de informaţii.

Vezi şi: Ce este Mierea de Manuka, alimentul minune care vindecă infecțiile din gât

Prin urmare, experţii în securitate cibernetică au stabilit că hackerul a fost un interpus sau un agent al campaniei ruse de dezinformare. Potrivit companiei de securitate cibernetică ThreatConnect, Guccifer 2.0 a folosit un serviciu VPN (Virtual Private Network), Elite VPN, pentru a-şi ascunde originea atacurilor. Însă el a uitat o dată să activeze serviciul şi astfel şi-a deconspirat adresa IP şi locaţia de unde acţiona. Investigatorii americani au reuşit apoi pe baza acestei informaţii să-l identifice pe Guccifer 2.0 ca agent al GRU. 

Guccifer 2.0 a piratat cibernetic Comitetul Naţional Democrat, iar publicarea unor materiale astfel sustrase a adus un prejudiciu de imagine considerabil candidatei democrate la preşedinţie, Hillary Clinton. 

Aceste relatări despre identitatea lui Guccifer 2.0 survin în contextul investigaţiilor din SUA cu privire la o presupusă interferenţă rusească în alegerile prezidenţiale din SUA. Democraţii susţin ipoteza unei astfel de implicări a Rusiei în favoarea lui Donald Trump. 

Totuşi, nu este clar dacă hackerul (sau grupul de hackeri) Guccifer 2.0 este acelaşi cu Guccifer, hackerul român Marcel Lazăr Lehel, condamnat la închisoare în România şi SUA pentru spargerea conturilor de e-mail ale mai multor personalităţi române şi americane.

Vezi şi: Băutura delicioasă care ajută în lupta cu răceală: Rețeta de Smoothie cu ananas și turmeric .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.