Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Informaţii privind legături cu gruparea SI sau cu PKK ale autorilor atacurilor de la Ankara

Ahmet-Davutoglu

Prim-ministrul turc Ahmet Davutoglu a declarat într-un interviu pentru Reuters că unii dintre suspecţii în atentatele sinucigaşe de la Ankara, soldate cu 97 de morţi, au petrecut luni de zile în Siria şi ar putea avea legături cu Statul Islamic sau cu militanţii kurzi din PKK, informează Reuters. 

'Investigăm două organizaţii teroriste, Daesh (Statul Islamic) şi PKK, pentru că avem anumite dovezi că atentatorii sinucigaşi ar avea legături cu Daesh, dar şi anumite legături cu grupuri din PKK. Unii suspecţi au stat în Siria mai multe luni', a declarat Davutoglu în interviul acordat la Istanbul.

El a adăugat că în prezent este în curs o investigaţie care să stabilească dacă au existat deficienţe de intelligence şi de securitate înainte de atentat, dar a precizat că Turcia a dejucat anterior astfel de atacuri şi că şefii poliţiei, securităţii şi serviciului de informaţii din Ankara au fost demişi. 

Davutoglu a mai afirmat că Turcia a primit informaţii că militanţi din PKK şi formaţiunea de stânga Frontul Armatei Revoluţionare pentru Eliberarea Poporului (DHKP-C), care a revendicat atacul asupra consulatului SUA de la Istanbul din august, au fost instruiţi ca atentatori sinucigaşi în nordul Irakului şi trimişi în Turcia. 

El a mai afirmat că Turcia are dreptul de a se apăra în contextul riscurilor în creştere legate de situaţia din Siria după intervenţia militară a Rusiei, despre care susţine că a arătat slăbiciunea preşedintelui sirian Bashar al-Assad. 

Armata siriană, împreună cu aliaţii săi - Iranul şi Hezbollah -, va lansa un atac terestru în regiunea Alep, care este apropiată de frontiera turcă, au declarat doi oficiali regionali de rang înalt pentru Reuters. 

'Ca ţară vecină avem grave preocupări şi avem anumite drepturi bazate pe legea internaţională pentru a ne proteja securitatea internă', a spus Davutoglu. 

'Acum există mai multe riscuri în Siria decât înainte, după aceste intervenţii noi. Dar în final poporul sirian trebuie să decidă asupra viitorului său', a apreciat prim-ministrul turc. 

Întrebat dacă Turcia ar susţine o decizie privind dotarea rebelilor sirieni moderaţi cu arme pentru a face faţă asaltului condus de Rusia, el a spus că este o chestiune care ţine de comunitatea internaţională şi nu doar de ţara sa.

'Este o ruşine pentru comunitatea internaţională faptul că nu a oprit crimele de război ale regimului sirian şi nu a pus capăt acţiunilor grupării barbare Daesh', a adăugat Ahmet Davutoglu.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.