Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înfrângere în instanţă pentru DNA

judecator (1)

Judecătorii au respins o nouă cerere a procurorilor DNA într-un caz de corupţie. Primarul suspendat al municipiului Gheorgheni, Mezei Janos, va fi judecat sub control judiciar, după ce Tribunalul Harghita a respins prelungirea arestului la domiciliu, hotărârea putând fi atacată cu recurs.

'Tribunalul Harghita a respins propunerea procurorului de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Târgu Mureş de prelungire a măsurii arestului la domiciliu a inculpatului Mezei Janos. Înlocuieşte măsura arestării la domiciliu luată prin încheierea penală nr.19/CU/TL din 17.04. 2015 a judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Târgu Mureş cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data rămânerii definitive a hotărârii', a declarat joi Xantus Ildiko, consilier la Biroul de Informaţii şi Relaţii Publice a Tribunalului Harghita, citat de Agerpres.

Vezi şi: STENOGRAME DNA - Încă un primar de municipiu se vedea stăpânul poliţiei

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Mezei Janos trebuie să respecte mai multe obligaţii, stabilite de judecător.

Hotărârea poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare, la Curtea de Apel Târgu Mureş. Dacă hotărârea va rămâne definitivă, Mezei Janos va putea să-şi exercite funcţia de primar.

Procurorii DNA Târgu Mureş l-au trimis în judecată pe Mezei Janos, la sfârşitul lunii mai, pentru abuz în serviciu, şantaj şi instigare la delapidare.

Potrivit unui comunicat al DNA, în 2013, primarul Janos Mezei şi-a exercitat în mod fraudulos atribuţiile de serviciu, încheind, în numele municipiului Gheorgheni, un contract de vânzare-cumpărare a unei parcele de teren în suprafaţă de 400 mp, amplasată pe malul Lacului Roşu, prin care a înstrăinat acest bun către o societate. Procurorii susţin că acest teren nu putea să fie vândut deoarece constituia parte din capitalul social adus ca aport la SC "Monturist" SRL de către municipiul Gheorgheni (sub forma folosinţei bunului, prin concesionarea pe o durată de 49 de ani către respectiva societate).

În 17 ianuarie 2015, precizează DNA, edilul l-a somat pe administratorul firmei respective, denunţător în cauză, ca în cel mult două zile (până în 19 ianuarie, ora 09,00) să vină la sediul primăriei şi să-şi prezinte demisia, în caz contrar urmând a suferi consecinţe negative, precum darea în vileag a unor fapte reale şi/sau imaginare care îl vor determina să nu mai poată munci şi locui în Gheorgheni.

În 30 ianuarie, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Târgu Mureş a dispus admiterea contestaţiei Ministerului Public şi menţinerea faţă de Janos Mezei a măsurii controlului judiciar, impunându-i-se acestuia, printre altele, obligaţia suplimentară de a nu exercita activitatea de primar al municipiului Gheorgheni.

'Din mijloacele de probă administrate în cauză a rezultat că Janos Mezei a continuat să se comporte, în continuare, în anumite situaţii, ca primar al municipiului Gheorgheni, desfăşurând activităţi pentru determinarea consilierilor locali să adopte, în şedinţă, textul unei scrisori, al cărei iniţiator a fost el însuţi. Acest document urma să fie adresat din partea Consiliului Local Gheorgheni acţionarului majoritar al SC 'Monturist' SRL, cu solicitarea ca acesta din urmă să fie convins să îl oblige pe denunţător să-şi retragă sesizarea penală formulată împotriva inculpatului. Dezbaterile şedinţei Consiliului Local Gheorgheni din 16 februarie 2015 au fost înregistrate audio-video şi stocate pe un suport magnetic aflat în custodia unui consilier la Primăria Gheorgheni ? Compartimentul Administraţie Publică Locală", subliniază sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.