Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înfrângere pentru opoziția din CSM - Instanța a respins cererea de suspendare a interimatului la conducerea Consiliului

BN breaking news justitie

O primă decizie în instanță pe tema conflictului din interiorul Consiliului Superior al Magistraturii. Curtea de Apel București a respins marți, 18 ianuarie, cererea de suspendare a hotărârii Plenului CSM prin care s-a stabilit ca judecătorul Bogdan Mateescu, președinte al Consiliului în 2021, să ocupe interimar funcția și 2022, până la alegerea unui nou președinte. Deși nu a fost formulată de un membru al CSM, cererea se referă chiar la subiectul scandalului din Consiliu.

Instanța a respins cererea de suspendare ca neîntemeiată, reclamantul (un judecător) nereușind să facă dovada aparenței de ilegalitate și a pagubei iminente. Potrivit art. 14 din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ, „în cazuri bine justificate și pentru prevenirea unei pagube iminente”, după sesizarea autorității publice care a emis actul sau a autorității ierarhic superioare, persoana vătămată poate să ceară instanței competente să dispună suspendarea executării actului administrativ unilateral până la pronunțarea instanței de fond.

Judecătorul Bogdan Mateescu, actualul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost votat, pe 16 decembrie 2021, interimar în această funcţie. Votul din plen a fost exprimat pentru situaţia în care Secţia pentru judecători nu reuşea până în data de 6 ianuarie, atunci când expira mandatul lui Mateescu în funcţia de preşedinte, să se întrunească şi să vină cu o propunere pentru şefia CSM.

Secţia pentru judecători a CSM a respins, în aceeași zi, candidaturile Gabrielei Baltag şi Andreei Chiş pentru funcţia de preşedinte al Consiliului. Cele două judecătoare, nemulțumite de soluția propusă de Bogdan Mateescu (interimatul până la obținerea unei majorități pentru desemnarea unui nou președinte), i-au cerut demisia președintelui CSM. Același gest a fost făcut și de judecătoarea Evelina Oprina.

„În raport cu soluția Secției pentru judecători, prin care nu s-a desemnat niciun candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât ca funcția de președinte să se exercite ad interim, până la alegerea unui nou președinte, de către președintele în funcție, dacă, până la data de 06.01.2022, inclusiv, nu se alege un nou preşedinte. (majoritate: 10 voturi DA, 2 voturi NU, 7 voturi NULE)”, se arată în ordinea de zi soluționată a ședinței Plenului CSM.

Ulterior, prima ședință de a Plenului CSM convocată în 2022 a fost boicotată de șapte membri ai Consiliului, care au acuzat că hotărârea prin care judecătorul Mateescu a rămas președinte ar fi ilegală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.