Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Îngrijorări cu privire la datoria publică a Statelor Unite

inventiva.co.in
economie sua

Datoria publică a Statelor Unite este "nesustenabilă" pe termen lung şi "este timpul" să remediem acest lucru, a afirmat duminică preşedintele băncii centrale americane (Fed), Jerome Powell, într-un lung interviu la postul CBS, notează AFP, citat de Agerpres.

"Pe termen lung, Statele Unite se află pe o cale fiscală nesustenabilă. Guvernul federal american se află pe o cale fiscală nesustenabilă", a insistat Jerome Powell, subliniind "că datoria creşte mai repede decât economia".

"Cred că începem să auzim aleşi care pot face astfel" ca Statele Unite să revină la o poziţie de îndatorare "sustenabilă" şi "cu cât mai devreme, cu atât mai bine", a mai spus el.

"Este timpul să avem asta din nou în vizor", a adăugat Powell. "Putem spune că este urgent", a pledat el.

În ceea ce priveşte locul Statelor Unite în lume, preşedintele Fed a estimat că interacţiunea cu alte naţiuni a fost "extrem de benefică pentru ţara noastră".

"De la Al Doilea Război Mondial, Statele Unite au fost o naţiune indispensabilă pentru a ajuta şi a apăra democraţia, acordurile de securitate, acordurile economice. (...) Este clar că lumea vrea asta", a subliniat el. "Este atât de benefic pentru economia noastră să avem acest rol", a continuat Powell.

Fed își menţine dobânzile

La reuniunea de săptămâna trecută a Comitetului de politică monetară (FOMC), Fed şi-a menţinut dobânzile şi a indicat că aşteaptă să aibă mai multă încredere în scăderea durabilă a inflaţiei înainte de a iniţia relaxarea monetară.

O poziţie reiterată la CBS, Powell considerând din nou că este puţin probabil ca o reducere să fie decisă la următoarea întâlnire din martie.

"Nu trebuie să fie mai bun decât ceea ce am văzut, nici chiar la fel de bun. Pur şi simplu trebuie să fie bun", a spus el despre condiţiile necesare, cântărind "riscul de a te deplasa prea devreme cu riscul de a te deplasa prea târziu".

"Momentul se apropie (...), pe baza previziunilor noastre", a dat asigurări Powell.

În opinia sa, rata inflaţiei ar urma să continue să scadă în prima jumătate a anului, iar Fed ar trebui să se poziţioneze din nou pe obiectivul nivelului dobânzii la întâlnirea din martie. Era de 4,6% la sfârşitul şedinţei sale din decembrie.

"Economia este puternică. Piaţa muncii este puternică. Inflaţia scade. Nu există niciun motiv pentru care acest lucru nu poate continua", a spus el. "Cred că economia se află într-un loc bun", a mai spus preeşdintele Fed.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.