DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Îngrijorări legate de organizarea Jocurilor Olimpice 2016 de la Rio

RIO 2016

Îngrijorările legate de finalizarea pregătirilor pentru Jocurile Olimpice 2016 de la Rio au dominat agenda reuniunii de marţi a Comitetului Olimpic Internaţional (IOC).

Temerile s-au adâncit şi mai mult după ce autorităţile braziliene au descoperit săptămâna trecută un braţ de om într-unul din golfurile pregătite pentru competiţiile olimpice. Fotografia cu braţul uman, care plutea în ceea ce părea a fi spumă chimică, a fost trimisă ziarului brazilian "O'Globo", autorul fotografiei afirmând că nu este prima dată când în apele poluate din Guanabarra Bay sunt descoperite rămăşiţe umane.

Preşedintele comisiei de organizare a JO de la Rio, Carlos Nuzman, va prezenta situaţia miercuri în faţa IOC, unde va trebui să dea asigurări că pregătirile se derulează conform calendarului stabilit şi că totul va fi finalizat în aceste ultime cinci luni înainte de deschiderea oficială a JO 2016.

Principalele probleme cu care se confruntă organizatorii JO sunt multiple. În primul rând, Brazilia este acum în centrul crizei generate de virusul Zika, legat de mai multe cazuri de microcefalie fetală. În al doilea rând, incidentul cu braţul uman descoperit în apele golfului Guanabarra Bay scoate în evidenţă problema nerezolvată a poluării apelor, mai ales după ce atleţii care au efectuat recent teste au declarat că au fost nevoiţi să navigheze printre gunoaie şi resturi, iar un atlet german a contractat anul trecut o afecţiune după contaminarea cu apa extrem de poluată din Guanabarra Bay. O problemă destul de spinoasă rămâne finalizarea lucrărilor de construcţie, ceea ce ar însemna că testele la probele de înot şi ciclism, programate pentru aprilie-mai, vor fi amânate sau chiar eliminate. O lovitură grea a reprezentat-o şi suma încasată până acum din vânzarea biletelor, fiind date doar jumătate din cele 4,5 milioane de bilete pentru olimpiada.

În cazul paralimpicelor situaţia este şi mai sumbră, doar 10% din cele trei milioane de bilete fiind vândute. Nu în ultimul rând se află problema liniei de metrou care leagă plajele Copacabana şi Ipamena de Barra şi Tijuica, unde se află parcul olimpic. Este puţin probabil că metroul va fi finalizat până la deschiderea JO, dar oficialii IOC sunt optimişti şi speră că proiectul va fi finalizat până în luna august.

Pe de altă parte, dacă laboratorul de teste antidoping de la Rio nu va îndeplini până pe 18 martie standardele Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA), probele prelevate de la sportivi vor fi trimise în Elveţia sau în America de Nord, mărind astfel cheltuielile organizatorilor.

Situaţia economică şi financiară, cea mai grea cu care se confruntă Brazilia de la recesiunea din 1930, ar putea, de asemenea, să determine autorităţile să reducă cheltuielile. Comitetul Olimpic Brazilian a primit deja în decembrie un buget cu 30% mai mic şi a anunţat că nu va instala plase de ţânţari în satul olimpic decât dacă i se va plăti pentru ele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.