Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Îngrijorări maxime printre bogătași: Preţul caviarului roşu a atins un maxim istoric în Rusia

http://www.sueddeutsche.de/
panama papers bogati

Caviarul roşu din icre de somon, o alternativă la icrele de sturion, mult mai scumpe, a atins un preţ record în Rusia, unde acest produs alimentar este de nelipsit de pe mesele de sfârşit de an, şi aceasta în pofida creşterii cantităţii de somon pescuit, transmite AFP.

Pe piaţa cu amănuntul, preţul unui kilogram de caviar roşu a depăşit pragul de 5.000 de ruble (aproximativ 60 de euro la cursul de schimb actual), acesta fiind cel mai ridicat preţ înregistrat de la debutul publicării datelor statistice cu privire la acest produs, în 2000, arată datele publicate de Oficiul de Statistică Rosstat, analizate de cotidianul RBK.

În aceste condiţii, faimoasele tartine cu unt şi ouă de somon, echivalentul foaie-gras-ului din Franţa, ar putea să devină o raritate pe mesele ruşilor, care sunt afectaţi de o inflaţie generalizată ce se resimte în special în cazul produselor alimentare.

AFP subliniază că, în ultimele două decenii, preţul caviarului roşu s-a majorat de şapte ori.

Această creştere de preţuri contrazice prognozele, în condiţiile în care pescuitul de somon, care se face în mare parte în Peninsula Kamchatka din Extremul Orient, a crescut cu aproape 30% începând din luna ianuarie a acestui an, comparativ cu perioada similară din 2020, arată datele publicate de Agenţia Federală pentru Pescuit.

Creşterea cantităţii de somon pescuit ar fi trebuit să conducă la o scădere a preţului la somon. Însă, potrivit unei anchete a RBK, este vorba de un efect sezonier, actorii de pe piaţă evocând o "speculaţie" înainte de sărbători, precum şi concentrarea pieţei în mâinile a "10-15 producători" din Extremul Orient rus.

În luna octombrie a acestui an, inflaţia anuală în Rusia a urcat la 8,1%, cel mai ridicat nivel de după 2016. La fel ca şi în alte părţi ale lumii, o creştere deosebită s-a înregistrat în cazul preţurilor la produsele alimentare, ceea ce reprezintă o lovitură pentru o populaţie care nu reuşeşte să facă economii, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.