Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Îngrijorați de securitatea Europei, norvegienii vin la Chișinău

igamingbusiness.com
Norvegia

Norvegia își sporește prezența în Moldova, relatează IPN cu referință la presa norvegiană, care în contextul deciziei țării scandinave de a deschide o ambasadă la Chișinău îl citează ieri, 4 februarie, pe ministrul de externe Espen Barth Eide că „războiul Rusiei împotriva Ucrainei amenință securitatea întregii Europe”, relatează stiripesurse.md

După mărirea numărului de personal diplomatic în țările învecinate cu Rusia, inclusiv România, Lituania și Ucraina, Norvegia își propune acum să deschidă prima sa misiune diplomatică în Moldova. Eide a adăugat că „nimic nu sugerează că războiul se va încheia în curând” și că atât Ucraina, cât și Moldova vecină „vor avea nevoie de ajutorul nostru pentru anii următori”.

Norvegia a contribuit deja cu sute de milioane de coroane pentru a sprijini eforturile Moldovei de a ajuta un „număr imens” de refugiați ucraineni pe care i-a primit, de a-și susține economia și de a implementa reforme democratice, deoarece caută, de asemenea, o cooperare mai strânsă cu țările europene din vestul hotarelor sale. O parte din fondurile deja trimise în Moldova au fost folosite și pentru a ajuta la plata salariilor angajaților din sectorul public din Republica Moldova, și pentru a sprijini aprovizionarea țării cu gaze pe timp de iarnă.

„Înființarea unei misiuni diplomatice trimite un semnal clar al sprijinului nostru în acest moment critic pentru Moldova și Europa”, a spus Eide, în timp ce guvernul norvegian a anunțat și mai mult sprijin militar și economic pentru Ucraina. După invadarea Ucrainei, Rusia a fost privită, din ce în ce mai mult, ca o amenințare pentru țările vecine, în special, pentru cele care au ieșit din fosta Uniune Sovietică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.