Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INHGA: Debitul maxim al Dunării, sub mediile multianuale în decembrie şi februarie

Cristi Șelaru
Dunărea

Debitul maxim al fluviului Dunărea se va situa sub mediile multianuale în lunile decembrie şi februarie, în timp ce în ianuarie va fi uşor peste medie, reiese din prognoza realizată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru cele trei luni de iarnă calendaristică.

Regimul hidrologic pe râurile interioare va fi, în general, la valori cuprinse între 30 şi 80% din mediile lunare, în perioada analizată, potrivit Agerpres.

Astfel, în luna decembrie 2021 regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Someş inferior, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu, Olt inferior, Vedea, Rm. Sărat, Putna, Bârlad, Prut şi pe râurile din Dobrogea.

În prima săptămână a lunii decembrie formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) vor fi în extindere şi intensificare pe râurile din zonele de munte, îndeosebi pe cele din Maramureş, nordul Moldovei şi estul Transilvaniei, apoi vor avea extinderi şi intensităţi variabile, în funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor.

În prima lună din 2022, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Cerna, Desnăţui, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, Rm. Sărat, Putna, Bârlad, Prut şi pe râurile din Dobrogea.

Pentru luna februarie a anului viitor este prognozat un regim hidrologic la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş inferior, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu, Olt inferior, Vedea, Rm. Sărat, Putna, Bârlad, Prut şi pe râurile din Dobrogea şi mai mari (50-80%) pe celelalte râuri.

Potrivit hidrologilor, în lunile ianuarie şi februarie 2022 formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, curgeri de năboi şi sloiuri, blocaje de gheţuri) vor avea extinderi şi intensităţi variabile, mai ales pe râurile din zona de munte din nordul, estul şi centrul ţării, fiind frecvent podul de gheaţă pe râurile mici. În funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor, formaţiunile de gheaţă vor putea produce prin evoluţia lor blocaje de gheţuri pe unele sectoare de râu, care pot determina variaţii semnificative de niveluri, îndeosebi pe unele râuri din bazinele hidrografice: Bistriţa, Olt, Mureş, Vişeu, Iza şi Someş.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna decembrie este de 4.300 metri cubi/secundă (mc/s), mai mic faţă de valoarea medie multianuală de 5.200 mc/s, iar cel minim de 2.500 mc/s, relevă prognoza de specialitate.

Pentru luna ianuarie, media este de 4.950 mc/s, în timp ce debitul maxim al Dunării este estimat la 5.000 mc/s, iar cel minim la 2.700 mc/s.

De asemenea, debitul maxim al Dunării estimat de hidrologi pentru luna februarie este de 5.200 mc/s, faţă de valoarea medie multianuală de 5.300 mc/s, iar cel minim de 2.800 mc/s.

Hidrologii precizează că aceste prognoze de lungă durată se vor actualiza prin prognoze de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se estimează posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.