Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înjunghierea lui Salman Rushdie - SUA acuză fatwa pusă de ayatollahul Iranului asupra scriitorului

theguardian.com
Salman Rushdie

Secretarul de stat Antony Blinken a condamnat Iranul pentru incitarea la violenţă împotriva scriitorului Salman Rushdie, care a fost înjunghiat vineri de un fanatic religios. „Instituţiile statului iranian au incitat la violenţă împotriva lui Rushdie de generaţii”, a spus Blinken.

Secretarul de stat Antony Blinken a condamnat Iranul pentru incitarea la violenţă împotriva scriitorului Salman Rushdie, înjunghiat de mai multe ori vineri înainte de susţinerea unei prelegeri în New York, informează Mediafax.

„În timp ce oamenii legii continuă să investigheze atacul, unii încearcă să submineze aceste drepturi, inclusiv prin discursuri la ură şi incitare la violenţă. În mod specific, instituţiile de stat iraniene au incitat la violenţă împotriva lui Rushdie de generaţii, iar mass-media afiliată statului s-a lăudat recent cu atentatul asupra vieţii lui. Acest lucru este dispreţuitor”, a declarat Blinken.

Ayatollahul iranian Khomeini a pronunțat sentința de fatwa împotriva lui Salman Rushdie în urmă cu 33 de ani. Fatwa înseamnă o perpetuă condamnare la moarte în baza a ceea ce liderii religioși ai regimului islamic de la Teheran considerau o carte blasfemiatoare.

Cartea lui Rushdie din 1988 intitulată „Versurile satanice”, a generat controverse în Iran, atunci când ayatollah Ruhollah Khomeini a emis o fatwa, sau hotărâre, prin care se solicita moartea autorului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.