Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INS: În 27,3% dintre gospodăriile de agricultori nu există maşină de spălat rufe

Sharp
masina de spalat

Gospodăriile conduse de şomeri şi agricultori au cele mai mari probleme în achiziţionarea de bunuri de folosinţă îndelungată, lipsa resurselor financiare făcând ca maşina de spălat rufe să nu existe în dotarea a 27,3% dintre gospodăriile de agricultori, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

"Înzestrarea cu bunuri de folosinţă îndelungată de tipul aparaturii electrocasnice, electronice şi autoturismelor este o necesitate obiectivă pentru asigurarea unui nivel de trai decent, corespunzător cerinţelor dezvoltării tehnologice şi organizării sociale actuale. Dintre gospodăriile care nu-şi permit achiziţionarea unor bunuri de folosinţă îndelungată, gospodăriile conduse de şomeri şi agricultori deţin ponderile cele mai mari la toate categoriile de bunuri", precizează INS.

Pe lângă aparatura precum aragaz, frigider, combină frigorifică, maşină de spălat rufe, aspirator de praf, telefon fix, televizor color bunuri intrate de mult timp în dotarea curentă a majorităţii gospodăriilor, devin tot mai răspândite computerele (57,4% din totalul gospodăriilor) şi autoturismele (41,8%). Gospodăriile din mediul urban au o dotare superioară celor din mediul rural, o oarecare apropiere înregistrându-se doar la televizor color - produs prezent în orice tip de gospodărie.

Din categoriile de bunuri de folosinţă îndelungată, autoturismele sunt în principal bunurile care nu pot fi achiziţionate cu uşurinţă, datorită costului ridicat al acestora. Astfel, autoturisme nu-şi permit 49,1% din gospodăriile de şomeri şi 48,1% din cele conduse de agricultori. De asemenea, în gospodăriile de agricultori lipsa resurselor financiare face ca maşina de spălat rufe să nu existe în dotarea a 27,3% din gospodării. Absenţa computerelor se constată mai ales la gospodăriile de şomeri (30,4%) şi agricultori (29,6%).

După statutul ocupaţional al capului gospodăriei, se constată o dotare superioară cu bunuri de folosinţă îndelungată în gospodăriile conduse de salariaţi, lucrători pe cont propriu (inclusiv patroni), comparativ cu gospodăriile conduse de persoane neocupate. Gospodăriile de agricultori au o înzestrare mai modestă din cauza resurselor financiare mai reduse şi caracteristicilor specifice mediului rural.

În cazul televizoarelor color, telefoanelor mobile sau fixe şi maşinilor de spălat rufe se poate vorbi de o dotare aproape completă la gospodăriile de salariaţi şi de lucrători pe cont propriu (inclusiv patroni).

Discrepanţele dintre diferitele tipuri de gospodării privind valorile relative corespunzătoare dotărilor sunt grăitoare de la sine. Astfel, gospodăriile de salariaţi deţin computere în proporţie de 84,8% şi autoturisme în proporţie de 61,1%. În proporţii mari, aceste două bunuri fac parte din viaţa cotidiană a gospodăriilor respective. În cazul gospodăriilor de lucrători pe cont propriu (inclusiv patroni) proporţiile sunt de 79,3% şi respectiv de 60,8%, iar în gospodăriile de agricultori aceste proporţii sunt de numai 36,7% şi 23,9%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.