Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INS: Înmatriculările de autobuze și microbuze noi au crescut cu aproape 26% în primul trimestru

Shutterstock
microbuze

Înmatriculările de autobuze și microbuze noi au crescut cu aproape 26% în primul trimestru. Ponderea înmatriculărilor de autoturisme second hand importate în totalul înmatriculărilor din același trimestrul a scăzut.

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 3,5% în trimestrul I al acestui an faţă de primul trimestru din anul trecut, arată datele Institutului Național de Statistică.

În primul trimestru din acest an, înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au crescut cu 1,9% comparativ cu trimestrul I din anul 2022.

Tot în trimestrul I din acest an, ponderea înmatriculărilor noi de autoturisme second hand importate în total înmatriculări noi de autoturisme a fost de 67,2%, în scădere cu 6,3 puncte procentuale față de același trimestru al anului 2022.

În primul trimestru din acest an, comparativ cu același trimestru din anul trecut, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat creṣteri la toate categoriile astfel: la categoria autobuze și microbuze cu 25,8%, la categoria mopede ṣi motociclete cu 13,1% ṣi la categoria autoturisme cu 3,2%. În ceea ce privește înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor au fost înregistrate creṣteri la toate categoriile astfel: la categoria autobuze ṣi microbuze cu 58,8%, la categoria autoturisme cu 27,6% ṣi la categoria mopede ṣi motociclete cu 23,4%.

Referitor la înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor au fost înregistrate scăderi la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 2,6% ṣi creṣteri la categoria autotractoare cu 13,3% ṣi la categoria remorci ṣi semiremorci cu 4,8%. Înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul mărfurilor au înregistrat creṣteri la toate categoriile astfel: la categoria autotractoare cu 29,8%, la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 25,1% ṣi la categoria remorci ṣi semiremorci cu 2,8%.

Faţă de trimestrul IV 2022, în trimestrul I 2023, înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat creṣtere cu 4,8% la vehiculele pentru transportul pasagerilor ṣi cu 9,0% la vehiculele pentru transportul mărfurilor.

Vehiculele rutiere clasificate în conformitate cu Normele europene de poluare, înmatriculate în circulație, cuprindeau, la sfârșitul trimestrului I 2023, în proporție de 60,3%, vehicule cu normele de

poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 și în proporție de 11,4%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro.

Pentru categoria autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deținută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 34,8%; pentru categoria autobuze ṣi microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 24,7% au fost clasificate în norma Euro 3, iar pentru categoria mopede ṣi motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 27,4% au fost clasificate Non-Euro.

Vehiculele conforme cu norma europeană Euro 3 au predominat pentru categoria autocamioane în proporṭie de 29,1%, cele conforme cu norma Euro 6 au fost preponderente pentru categoria autotractoare în proporṭie de 38,1%, în timp ce pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 24,6% au fost clasificate în norma Non-Euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.