DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

INS: Managerii estimează o creştere moderată a activităţii în comerţul cu amănuntul şi servicii

edway.edu.au
angajati

Managerii întreprinderilor din România estimează că în comerţul cu amănuntul şi servicii se va înregistra o creştere moderată a activităţii, în perioada septembrie - noiembrie, precum şi o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare, construcţii şi servicii, reiese din rezultatele anchetei de conjunctură, publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), informează Agerpres.

Conform statisticii oficiale, în industria prelucrătoare, managerii preconizează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +3%), însă pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului se va înregistra creştere accentuată, cu un sold conjunctural de plus 61%.

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, în aceeaşi industrie se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total, iar în cazul preţurilor la produsele industriale se prognozează o creştere, până la finele lunii noiembrie (sold conjunctural +31%).

Potrivit estimărilor din luna septembrie 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o oarecare stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -3%), dar şi în privinţa numărului de salariaţi (sold conjunctural -3%). De asemenea, preţurile lucrărilor de construcţii ar urma să se majoreze, soldul conjunctural fiind de plus 37%.

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat, pentru perioada septembrie - noiembrie, o tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +15%). Totodată, volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creşteri moderate (sold conjunctural +13%).

În acelaşi sector de activitate, angajatorii prognozează o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +15%), dar şi un salt al preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +36%).

Pe segmentul serviciilor, în perioada de referinţă, estimările arată o creştere moderată a cererii de servicii (sold conjunctural +7%). În plus, este anticipată o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%).

În viziunea managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor în servicii vor avea o tendinţă de creştere moderată, cu sold conjunctural de plus 15%.

INS precizează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de statistică.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă, notează sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.