Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INS: Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat, în 2019, 53,1 milioane tone

Twitter
INS - Institutul Naţional de Statistică

Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat, în 2019, 53,101 milioane tone, din care 14,156 milioane tone în ultimul trimestru, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

În transportul pe căi navigabile interioare au fost înregistrate 33,261 milioane tone în 2019 şi 7,89 milioane tone în trimestru IV al anului trecut, conform Agerpres.ro.

Citește și: Florin Cîțu face apel la calm: ‘am asigurat finanțarea României, pensii, salarii, ajutoare sociale, totul este deja asigurat pentru că am împrumutat’

"Volumul total de mărfuri încărcate şi descărcate a marcat în anul 2019, o creştere cu 8,1% faţă de anul precedent, înregistrându-se o creştere cu 7,1% la mărfuri

încărcate şi o creştere cu 9,2% la mărfuri descărcate. În trimestrul IV 2019, volumul de mărfuri încărcate şi descărcate a crescut cu 10,2% faţă de trimestrul IV 2018, mărfurile încărcate reprezentând 54,9% din total", precizează INS.

Valorile totale au înregistrat o creştere cu 11,9%, rezultat al trendului transportului internaţional, care a crescut cu 32,1% şi al transportul naţional cu 6,5%, în timp ce transportul de tranzit a înregistrat o scădere cu 4,9%.

Citește și: Informare Coronavirus: Au apărut explicațiile oficiale despre starea de urgență în care va intra România

În trimestrul IV 2019 faţă de trimestrul IV 2018 a fost înregistrată o creştere cu 7,9% a volumului total de mărfuri transportate. Dintre cele trei componente,

transportul naţional pe căi navigabile interioare a avut o pondere de 50,1%, iar transportul internaţional de 35,5%.

În ceea ce priveşte transportul maritim, porturile în care a fost desfăşurată cea mai intensă activitate în decursul anului 2019 sunt: Constanţa, cu o pondere de 79,5%, Midia (14,4%) şi Galaţi (3,9%).

În perioada analizată, a fost transportată cu preponderenţă tipul de încărcătură vrac solid, care a însumat 30,084 milioane tone la nivelul anului 2019.

În cursul anului 2019, cele mai însemnate cantităţi de mărfuri încărcate şi descărcate au avut ca origine şi destinaţie următorii parteneri: Rusia (12,040 milioane tone) şi Turcia (8,181 milioane tone). Dintre statele membre ale Uniunii Europene, Spania (2,488 milioane tone) şi Grecia (2,034 milioane tone) au înregistrat cele mai mari cantităţi de mărfuri transportate.

Citește și: Informare Coronavirus: Ce înseamnă Starea de urgență. În ce fel te poate afecta .

Cantităţile cele mai însemnate de mărfuri încărcate au fost anul trecut produsele agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit, în proporţie de 65,2%. În ceea ce priveşte descărcările, ponderea cea mai semnificativă a fost deţinută de cărbune şi lignit, ţiţei şi gaze naturale (38,3%).

În portul Constanţa, cele mai însemnate cantităţi de mărfuri încărcate au fost produsele agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit în proporţie de 69,1% în anul 2019, iar dintre mărfurile descărcate, în anul 2019, cea mai însemnată pondere a fost deţinută de cărbune şi lignit, ţiţei şi gaze naturale, în proporţie de 25,7%.

În ceea ce priveşte transportul pe căile navigabile interioare, porturile în care au fost operate cele mai multe mărfuri au fost Constanţa, cu o pondere de 43,8% în anul 2019, respectiv Galaţi, cu 17,8%.

Transportul de containere pe căi navigabile interioare a marcat creşteri procentuale însemnate, respectiv cu 43,8% (TEU) în anul 2019 faţă de anul 2018.

Citește și: Comunicat de presă Secția 17 Poliție din București. Gluma unor tineri pe seama crizei de coronavirus

Mărfurile înregistrate în transport internaţional pe căi navigabile interioare au avut ca destinaţie sau au provenit din state membre ale Uniunii Europene în proporţie de 44,7% în anul 2019. Serbia a deţinut cea mai mare pondere ca origine şi destinaţie a mărfurilor transportate cu un nivel de 5,138 milioane tone.

Tipul de mărfuri pentru care au fost înregistrate cele mai însemnate cantităţi de mărfuri în transport internaţional pe căi navigabile interioare în anul 2019, a fost produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit, în proporţie de 32,7%. În aceeaşi perioadă, au fost transportate cu preponderenţă,

minereuri metalifere, produse de minerit, exploatare de carieră, turbă, uraniu, thoriu, în proporţie de 59,8% în transport naţional şi respectiv, 74,4% în tranzit pe căi navigabile interioare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.