Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INS: Numărul pasagerilor care au călătorit cu trenul a crescut în primul semestru din 2023

cfir.ro
tren cfr

INS: Numărul pasagerilor care au călătorit cu trenul a crescut în primul semestru din 2023

Transportul feroviar a înregistrat în primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2022, o creştere cu 10,5% la numărul de pasageri transportaţi şi cu 9,8% în ceea ce priveşte parcursul acestora, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică, informează Agerpres.

În perioada analizată, transportul feroviar de pasageri a deţinut o pondere de 18% în total transport de pasageri, după transportul rutier, cu o pondere de 76,5%.

În ceea ce priveşte transportul feroviar de mărfuri, volumul acestora a înregistrat o scădere cu 11,2% faţă de semestrul I al anului precedent. Au fost transportate 24,292 milioane tone mărfuri, din care 80,6% în transport naţional. Parcursul tarifar al mărfurilor a înregistrat o scădere cu 4,2%.

Ponderi semnificative în totalul mărfurilor transportate au fost înregistrate pentru diviziunile: cocs, produse rafinate din petrol (23,2%) şi cărbune şi lignit; ţiţei şi gaze naturale (21,9%).

Conform INS, greutatea medie brută a vagoanelor de marfă (tone/tren) a crescut în perioada ianuarie-iunie 2023 cu 6,3%, parcursul mediu zilnic al vagoanelor de pasageri (km/zi) s-a majorat cu 3,8%, iar parcursul mediu zilnic al locomotivelor folosite pentru transportul mărfurilor (km/zi) cu 2,5%. Viteza medie comercială a trenurilor de pasageri (km/h) a urcat cu 0,6%.

Pe de altă parte, numărul vagoanelor încărcate pe reţeaua CFR a scăzut cu 11,2%, viteza medie comercială a trenurilor de marfă (km/h) s-a diminuat cu 10,5%, parcursul mediu zilnic al vagoanelor de marfă (km/zi) s-a redus cu 5,3%, iar încărcătura medie statică a vagoanelor de marfă (tone/osie) cu 0,2%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.